Berlin segítene a magyar közlekedési hálózat korszerűsítésében

2005.07.13. 22:55

Németország erőteljesen érdekelt a Magyarországon keresztül vezető páneurópai közlekedési folyosók mielőbbi kiépítésében - hangsúlyozta szerdán Berlinben Manfred Stolpe német közlekedés- és építésügyi miniszter.

A német-magyar társaság tagjainak a magyar nagykövetség épületében tartott előadásában Manfred Stolpe üdvözölte, hogy szoros együttműködését a két, egyaránt tranzitországnak számító ország tavaly óta uniós keretek között folytathatja. Magyarországnak e téren - nagyszabású tervei mellett - az EU-tagságból származó kötelezettségei is vannak.

Mint mondta, német részről készen állnak arra, hogy részt vegyenek a magyarországi közlekedési hálózat korszerűsítésében. Érdekeltek abban, hogy a Duna betöltse európai vízi út szerepét. Készek arra - mondta -, hogy ha kell, anyagilag is részt vegyenek a Magyarországot érintő észak-déli és kelet-nyugati közúti folyosók kiépítésében.

Több tekintetben is szorgalmazta a közlekedési rendszerek egységesítését, így például az autópálya-használati díjak terén Stolpe a náluk már bevezetett és a magyar fuvarozók számára is kötelező műholdas ellenőrzési rendszer Magyarországra való kiterjesztését ajánlotta.

A legfontosabb területnek mindazonáltal a közutakat tehermentesítő vasúti hálózat fejlesztését, a pályahálózatok kölcsönös megnyitását és technológiai egységesítését nevezte. Kiemelte a Berlin-Drezda-Prága-Pozsony-Budapest folyosó korszerűsítésének és egészen Isztambulig való meghosszabbításának a tervét, illetve a nagysebességű transz-európai expressz Párizs-Stuttgart-München irányában, valamint tovább Budapest felé való kiépítését.