24 gyerek meghalt egy bagdadi merényletben

2005.07.13. 11:29

Huszonnégy gyermek és egy amerikai katona meghalt, legkevesebb tizennyolc másik megsebesült, amikor felrobbant egy gépkocsiba rejtett pokolgép Bagdadban.

A bagdadi Kindi kórház halottasházának neve elhallgatását kérő illetékese a hivatalos verzióval ellentétben azt állítja, hogy a szerdai öngyilkos merényletben huszonnégy gyermek halt meg.  "Huszonnégy, 10 és 13 év közötti gyermek holttestét szállították be hozzánk" - közölte a kórház alkalmazottja.

Az amerikai haderő közlése szerint egy amerikai katona és több iraki polgári személy, közöttük legkevesebb hét gyermek halt meg a merényletben, míg egy iraki védelmi minisztériumi illetékes korábban négy polgári személy haláláról számolt be.

Az amerikai haderő közlése szerint a támadás következtében egy amerikai katonai is meghalt, két másik megsérült. A támadás délelőtt történt a Mohammed Kászemről elnevezett gyorsforgalmi úton. Az öngyilkos merénylő egy gyermekek által körülvett Humwee-kből álló amerikai konvoj közelében hozta működésbe a pokolgépet. David Abrams amerikai őrmester szerint egy autós az amerikai harci járművekhez kormányozta autóját, és felrobbantotta magát. Az amerikai katonák a városnegyedből kivezető utakat készültek lezárni, miután olyan értesülést kaptak, hogy egy robbanószerrel megrakott gépkocsi köröz a Dzsadída negyedben.

"A gyermekek körülvették az amerikaiakat, akik cukorkákkal kínálták őket. Ekkor egy gépkocsi bukkant fel az egyik mellékutcából, és felrobbant" - közölte egy szemtanú. A Kindi kórházban szolgálatban lévő egyik rendőr szerint huszonöt holttestet és huszonöt sérültet szállítottak be a kórházba. Három amerikai katona sebesült meg.

Egy tévéoperatőr, aki röviddel a detonáció után érkezett a helyszínre, elmondta, hogy a robbanás részben romba döntött több környékbeli házat. Nők sírtak és kiabáltak haragjukban és fájdalmukban az utcán látható a vértócsák körül.