Öt emberéletet követelt a Dennis hurrikán Haitin

2005.07.08. 22:08

Öt emberéletet követelt a Dennis hurrikán péntekig Haitin, Kubában közel 700 ezer embert telepítettek ki, Guantánamón a hullámverés a tengerbe döntötte az amerikai katonai támaszponton működő börtön egyik őrtornyát.

Haitin négyen az ország délnyugati részén fekvő Gran Goave településen vesztették életüket, amikor összedőlt egy híd, az ötödik áldozatra pedig Les Cayesben rádőlt egy pálmafa. Hárman megsebesültek. Több száz lakos menekült csütörtökön a sziget belsejébe a partvidékre zúduló háromméteres hullámok elől. A hurrikánszezon első jelentős trópusi vihara Kuba felé haladt tovább, és várhatóan vasárnap vagy hétfőn éri el a Mexikói-öblöt.

A Dennis helyi idő szerint péntek délután érte el Kubát heves széllökésekkel, amelyeknek a sebessége megközelítette az óránkénti 300 kilométert - közölte a kubai meteorológiai intézet (IMC). José Rubeira, az IMC munkatársa elmondta, hogy a Dennis igen erős, a Saffir-Simpson-skála szerinti 4-es erősségű szélvihar, de megközelíti a legmagasabb, 5-ös fokozatot.

A miami hurrikánközpont tájékoztatása szerint a hurrikán szeme Havannától 125 kilométerrel délkeletre, Cienfuegosnál érte el a Karib-tengeri szigetországot. Az amerikai meteorológusok által igen veszélyesnek minősített forgószél miatt Kubában közel 700 ezer kubait és 2500 külföldi turistát menekítettek ki a tengerparti településekről. A szigeten a legmagasabb riadókészültséget léptették életbe.

A Kuba déli részén fekvő Santiagóban, az ország második legnagyobb városában az orkán "súlyos károkat" okozott - közölte az AIN hírügynökség. A város több mint 60 ezer lakosát telepítették ki, a lakosok 80 százaléka maradt áram nélkül. Több száz lakóház rongálódott meg. A tíz méteres hullámok más, tengerparti településeken is károkat okoztak, a part mentén jelentős területet borított el az ár. A Guantánamói-félszigeten lévő amerikai katonai támaszpont börtönének egyik őrtornyát a vízoszlop a tengerbe sodorta, a hullámok átcsaptak a szögesdrótkerítésen.

A jamaicai hatóságok a part mentén lakókat az ország belső részébe költöztették, a főváros, Kingston repülőteréről nem indítanak járatokat. Több folyó kilépett a medréből és elöntötte az utcákat, sokakat elzárva a külvilágtól. A lakosság mintegy 10 százaléka maradt fedél nélkül.

A hurrikán Florida és Louisiana amerikai szövetségi államok partjai felé közelít. Amerikai meteorológusok figyelmeztettek, hogy a viharban a széllökések sebessége elérheti az óránkénti 215 kilométert is. Jeb Bush floridai kormányzó szükségállapotot hirdetett ki. A Florida déli csücskénél található Keys-szigetek hatóságai intézkedtek a lakosok és a turisták evakuálásáról.

Péntek délben a hurrikán szeme már Havannától mintegy 370 kilométerre, a floridai Key West üdülővárostól pedig mintegy 460 kilométerrel délre-délkeletre volt.

A Dennis közvetlenül a Cindy trópusi vihar után érkezik a térségbe, amely csütörtökön érte el Louisiana államot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK