Régóta számítottak támadásra az angolok

2005.07.07. 15:31

Nagy-Britanniában korábban többen, köztük a Scotland Yard leköszönő parancsnoka is elkerülhetetlennek nevezték nagy-britanniai célpontok elleni terrorcselekmény kísérletét, különösen a madridi terrorakció óta. Van, aki még arra is figyelmeztetett, hogy a metróhálózat a legvalószínűbb célpont. Brit hivatalos források szeptember 11 óta azt kommunikálták, hogy már több készülő terrorcselekményt is meghiúsítottak a biztonsági szervek.

Fotó: MTI

Nagy-Britanniában, különösen a madridi terrorakció óta, rendszeresen tartóztatnak le terroristagyanús személyeket, tartanak házkutatásokat legtöbbször a fővárosban. 2001. szeptember 11-e óta több mint 700 embert vettek őrizetbe a terrorellenes törvény adta keretek között. A letartóztatottak közül eddig 120 ellen indítottak eljárást terrorcselekmény miatt, 15-öt el is ítéltek, 135 ember ellen pedig egyéb bűntett vádjával indítottak eljárást.

Angol hivatalos szervek, felső vezetők újra és újra hangsúlyozták a robbantás előtt: már régóta nem az a kérdés, hogy lesz-e terrorakció Nagy-Britanniában, hanem, hogy mikor. Azt is többen kijelentették, hogy a szigetország az első számú célpont. Szeptember 11-e és különösen Madrid óta a terrorelhárító szervek tisztjei többször is hangot adtak annak az aggodalmuknak, hogy egy szervezett támadás célpontja elsősorban a főváros lehet, különösen a metróhálózat. A londoni metrókban utazik a legtöbb ember a többi világvároshoz képest, ami naponta három millió utast jelent.

A G8-csúcsra koncentráltak az elhárítók

Angliában a biztonsági szervek a terrortámadás napján inkább a skóciai G8-csúcsra koncentráltak, ahol Bush és Blair is jelen volt. Június elején ráadásul a terrorfenyegetettség mértékét a britek a legmagasabbról eggyel enyhébbre mérsékelték, és a héten a G8-csúcs megnyitója miatt sem látták szükségesnek újra emelni - írja a New York Times. A legmagasabb fokú készültség másfél éve volt érvényben - ezt azonban csak nem hivatalos forrásokra hivatkozva írta a BBC is. A brit vezetés ugyanis az amerikaival ellentétben hivatalosan soha nem fedi fel, hogy éppen milyen szintű terrorkészültség van érvényben, de a BBC úgy tudta, a másfél éve érvényben volt "súlyos, általánosról" "jelentősre" csökkent a terrorfenyegetettségi szint.

A brit lapokban rendszeresen téma a terrorfenyegetés. Márciusban három terroristagyanús férfit vettek őrizetbe, áprilisban  17 év börtönre ítéltek egy algériai származású férfit, aki kozmetikai krémek dobozába rejtett rendkívül erős méreggel akart tömegpánikot kirobbantani. A Times a Nagy-Britannia megmérgezéséről szóló al-Kaida-tervről írt. A mecsetet, ahová a férfi járt, azóta bezárták, a brit rendőrség ugyanis azt gyanította, hogy az szélsőségesek gyülekezőhelye. Az utóbbi években a Nagy-Britanniában élő muzulmánok többször panaszkodtak arra, hogy sokkal türelmetlenebbé váltak velük szemben a britek.

Törvény már született a terroristák ellen

A terroristaellenes törvényt, hivatalos éppen a madridi robbantások első évfordulójának estéjén fogadták el Nagy-Britanniában, hosszú viták után. A törvény Blair miniszterelnök szerint azt üzeni, hogy a lehető leginkább meg fogják keseríteni azok életét, akik terrorakcióra készülnek Nagy-Britannia ellen.

A terroristaellens törvény jogot ad a belügyminiszternek arra, hogy azonnali házi őrizetet rendeljen el a gyanús személyekkel szemben, akár brit állampolgár az illető, akár külföldi; bírói engedély nélkül korlátozhassák a mozgását, megtagadhatják tőle a telefonhasználatot, az internetelérést, de még azt is, hogy azonnal ügyvédhez fordulhasson. Az ellenzék csak úgy fogadta el a törvényt, hogy a szigorú intézkedések egy évig maradnak érvényben, aztán kötelezően újratárgyalják.

Június végén elfogadták a biometriai adatokkal ellátott személyi igazolványok bevezetésének tervét is, ezek alkalmazása azonban csak 2013-tól lesz kötelező a szigetországban. Tony Blair szerint így majd hatékonyabban vehetik fel a brit hatóságok a harcot a terrorizmus, az illegális bevándorlók és a szervezett bűnözés ellen. Ujjlenyomat mellett írisz- és arclenyomat is szerepel majd a személyi igazolványokon, ami azért váltott ki különösen nagy vitát a szigetországban, mert Churchill óta, több mint ötven éve, ott nem létezett ilyen.

A volt főparancsnok tudta előre

A Scotland Yard leköszönő főparancsnoka nemrégen hosszú cikkben fejtette ki véleményét arról, hogy legalább száz, de lehet, hogy kétszáz al-Kaida által kiképzett terrorista sétálhat London utcáin. Sir John Stevens nagyon fontosnak tartotta a terroristaellenes törvény mielőbbi elfogadását.

Sir John szerint mindegyikük készen áll arra, hogy pusztító terrortámadásokat mérjen az országra, ha erre módja nyílna. Szerencsére azonban titkosügynökök, informátorok és felderítő egységek még nagyobb számban követik és figyelik életük kockáztatásával nap mint nap "a köztünk tenyésző gonoszt" - írta korábban a Scotland Yard volt vezetője.

Sir John a vasárnapi brit lapban megjelent cikkében ugyanakkor hozzátette: ennek ellenére nem lepné meg, ha egy nap azt hallaná a rádióban, hogy a terroristáknak végül mégis sikerült elkövetniük valamely támadást brit célpontok ellen.

A Scotland Yard volt főparancsnoka cikkében azt írta: szeptember 11-e után három évvel is "sokkolják" őt az al-Kaida jelentette fenyegetés új elemei, és az íróasztalán csak az utóbbi néhány hónapban megfordult jelentések láttán égnek állt a haja.

Szinte minden évre jutott robbantás

2001 februárjában nagy erejű pokolgép robbant a BBC londoni székházánál. Egy ember megsebesült, és az épület megrongálódott. A merényletet az IRA számlájára írják. Áprilisban egy levélszortírozóban robbant bomba, májusban egy levélosztályozó postai központnál. A detonációban legkevesebb egy személy megsérült. Augusztusban Londonban, az Ealing Broadway metróállomás közelében egy autóba rejtett bombával követtek el pokolgépes merényletet. A merényletnek 11 sérültje volt. A rendőrség feltételezései szerint ezt a merényletet a Valódi IRA nevű csoport követte el.

2000-ben pokolgép robbant Londonban a Hammersmith híd alatt. A merényletnek nem voltak áldozatai, de a robbantást azon a napon követték el, amikor Belfastban először ült össze az önálló északír kormány. Szeptemberben kisméretű rakétát lőttek ki a brit hírszerzés London belvárosában levő épületére. A támadást az Ír Köztársasági Hadseregből kivált Valódi IRA terrorcsoport követte el.

1999-ben ötven embert sebesített meg egy brixtoni neonáci indíttatású pokolgépes merénylet. Ugyanez a szervezet később a London keleti részén lévő 70 ezres lélekszámú, dél-ázsaiak lakta Tower Hamlet negyedben robbantott. A szögekkel töltött pokolgép hét ember sebesített meg. Áprilisban szögbombás merényletet követtek el Londonban, a Soho mulatónegyed közepén. Két személy meghalt, 73-an megsérültek. A merényletért a Fehér farkasok nevű csoport vállalta a felelősséget.

1997-ben két szupermarketben robbant bomba a szigetországban, és egy sor másikat is találtak tíz napon belül - mindegyiket a Sainsbury áruhátlánc boltjaiban vagy azok közelében. 1996-ban három alkalommal követtek el feltehetően az IRA-hoz tartozó személyek merényletet. Az egyik robbantás Nagy-Britannia legmagasabb irodaépülete mellett, a másik két alkalommal pedig buszon, illetve teherautón robbant bomba. A támadásokban összesen 370-en sebesültek meg, és hárman meghaltak.

Előző
  • 1
  • 2
Következő