Egyiptom ideiglenesen bezárja iraki nagykövetségét

2005.07.07. 23:04

Kijelölt bagdadi nagykövetének kegyetlen meggyilkolása után Egyiptom csütörtök este úgy döntött, hogy ideiglenesen bezárja iraki diplomáciai képviseletét és hazahívja annak személyzetét.

Az al-Kaida iraki csoportja néhány órával korábban jelentette be, hogy megölte Egyiptom kijelölt bagdadi nagykövetét. A jordániai származású Abu Muszab az-Zarkávi vezette iraki terrorcsoport egy internetes oldalon közzétett közleményben hozta nyilvánosságra, hogy kivégezte a diplomatát.

A kairói döntés bejelentése előtt Hoszni Mubarak egyiptomi elnök élesen elítélte a gyilkosságot, terroristáknak nevezve a merénylőket és hangsúlyozva, hogy Egyiptom továbbra is támogatja az iraki újjáépítést. "A terrorista cselekmény nem rettenti el Egyiptomot attól, hogy folytassa Irak, illetve az iraki nép támogatását" - fogalmazott az államfő.

Mubarak nyilatkozata közvetve megerősíti a diplomata kivégzésének hírét, annak ellenére, hogy - mint kairói források közölték - sem ő, sem az egyiptomi külügyminisztérium nem rendelkezik egyértelmű bizonyítékkal a kijelölt nagykövet meggyilkolására vonatkozóan.

KAPCSOLÓDÓ CIKK