Az olimpiát és a G8-at okolják a londoniak

2005.07.07. 13:18

A Skóciában tanácskozó G8-at és a tegnap megnyert olimpiarendezést okolják a londoniak a várost ért terrortámadás miatt. Mindenki arról beszél, hogy rég várható volt a támadás, sokan ezért nem használják a metrót már évek óta - tudtuk meg kint élő magyaroktól. A városban a közlekedés teljesen megbénult, a telefonok alig működnek.

"A busz elején utaztam, amikor hatalmas csattanást hallottam, hátranéztem, és az emeletes busz fele a levegőben volt" - mondta egy szemtanú a Guardian című brit lapnak. "Biztos, hogy nagyon sokan meghaltak, a busz tömve volt utasokkal" - tette hozzá a lapnak nyilatkozó angol nő, aki a Russell Square felé tartott, amikor a robbanás történt.

"Egyedül sétáltam a busz felé. A következő emlékem már az, hogy a földön fekszem, és üvegszilánkok esnek rám a magasból. Valaki rám esett, az illetőre szintén rázuhant valaki, azt hittem, agyonnyomnak. Mire sikerült felállnom, már mindenki menekült. Egy épületbe rohantunk be, ahová egy biztonsági őr irányított minket" - mesélte egy szemtanú szintén a Guardiannak.

"Hatalmas robbanást hallottunk, a metró megállt, és szinte azonnal elborított mindent a sűrű füst. Nagyon meleg lett, sokan pánikba estek, sikítoztak és sírva fakadtak. Ijesztő volt, hogy nem tudunk kiszállni, attól féltünk, hogy soha nem jutunk ki. Sokan attól rettegtek, hogy megfulladunk" - mondta az egyik metró utasa a BBC-nek. Egyik másik szemtanú, aki az aldgate-i állomásról jött ki, azt állította, hogy több embert látott a földön feküdni, akik úgy tűnt, mintha bekormozódtak volna a füsttől, és három-négy embert kezeltek a mentőegységek a helyszínen. Egy telefonon jelentkező szemtanú a BBC Five-nak azt mondta, hogy a busz kinyílt, mint egy szardíniakonzerv, és mindenfelé emberi testek hevertek.

Összevissza beszélnek a sérültek, halottak számáról, biztosat egyelőre senki nem tud - mondta az [origo]-nak egy Londonban élő magyar nő a reggeli metrórobbanásokról. A londoniak számítottak rá, hogy előbb-utóbb történik valami, most mégis döbbenten állnak a robbanássorozat előtt. Mindenki egymást hívogatja, hogy jól van-e, ezért a telefonok vagy állandóan foglaltak, vagy sokszor nem is működnek a hálózatok a túlterheltség miatt. A londoniak a skóciai G8-találkozót okolják a támadásért, de sokan összefüggésbe hozzák a tegnapi bejelentéssel is, hogy London rendezheti a 2012-es olimpiát - tudtuk meg londoniaktól.

Mindenhol szirénázást hallani, London északi része teljesen megbénult. A rendőrség mindenkinek azt tanácsolja, hogy maradjon ott, ahol van - jelentette Pethő András, a BBC Magyar Adásának munkatársa. A sérültek és halottak számáról nem közöltek egyelőre pontos információkat, a hatóságok azt szeretnék elérni, hogy ne legyenek találgatások a halottak számáról. London rendőrkapitánya azt nyilatkozta, hogy régóta készültek egy támadásra, nem érte őket felkészületlenül. A rendőrség és a mentők arra szólították fel a londoniakat, hogy csak akkor hívják a segélyhívó számokat, ha életveszélyről van szó, ne terheljék túl a szolgálatok vonalait.

A Londonban élők régóta számítanak rá, hogy valami történni fog, és a nagy forgalmú metrótól tartottak a legtöbben. Akik tehetik, sokan már évek óta nem is járnak ezért metróval. Az érintett állomások többsége a város üzleti negyedében van, az Edgware Road környéke pedig a külföldiek körében kedvelt, sok arab lakik arrafelé - mondta az [origo]-nak telefonon egy Londonban élő magyar nő. A hivatalos híradások arról szólnak, hogy nem terrortámadás történt, de ezt senki nem hiszi el, a londoniak mindig attól féltek, hogy a metróban történik valami - tette hozzá.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK