A szerb kormány elítélt minden délszláv háborús bűntettet

2005.07.07. 19:38

Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök kormánya nyilatkozatban ítélt el csütörtökön minden háborús bűntettet, amelyet a délszláv háborúkban elkövettek. A dokumentum szerint "a sokat szenvedett szerb nép különösen érdekelt minden háborús bűntett felderítésében és elítélésében".

A szerb kormány abból az alkalomból bocsátotta ki e nyilatkozatot, hogy a jövő héten lesz a srebrenicai mészárlás tizedik évfordulója. Boszniai szerb fegyveresek 1995 júliusában mintegy 7800 boszniai muzulmánt gyilkoltak meg a kelet-boszniai városban. Elemzők szerint a háborús bűnök általános elítélésével a szerb kormány lényegében kitért a srebrenicai mészárlás közvetlen megbélyegzése elől.

Két héttel ezelőtt a szerb parlament nem tudott megegyezni a srebrenicai tömegmészárlás közelgő évfordulójával kapcsolatos nyilatkozat kiadásában. Főként Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök szocialista pártja és Vojislav Seselj Szerb Radikális Pártja (SRS) ellenezte a boszniai szerb erők megbélyegzését. Mindkét párt vezetője évek óta a hágai Nemzetközi Törvényszék börtönében ül, mert per folyik ellenük Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában és Koszovóban elkövetett háborús bűntettek vádjával.

Hétfőn emlékeznek meg a Srebrenica melletti Potocarlban a srebrenicai vérengzés áldozatairól, majd másnap a közeli Bratunacon a boszniai háború szerb halottairól. Szerbia-Montenegró magas rangú küldöttséggel képviselteti magát az évfordulós megemlékezéseken. Ott lesz Boris Tadic szerb elnök és Ranko Krivokapic, a montenegrói parlament elnöke is.