G8-ellenes tüntetőkkel csaptak össze a brit rendőrök

2005.07.06. 11:23

Több száz törő-zúzó tüntetővel csaptak össze a rendőrök a G8-csúcs helyszíne közelében Skóciában szerda reggel. Többen megsérültek, két embert pedig őrizetbe vettek, az utakat eltorlaszolni próbáló, autóüvegeket betörő és rendőröket dobáló tiltakozók közül.

Több száz tüntetővel csaptak össze a brit rendőrök a G8 csúcs helyszínének közelében, Skóciában. Egy békésnek hirdetett, nagyszabású demonstráció csak később kezdődik a Gleneagles melletti Auchterarderben. Az erőszak a közeli Stirlingben tört ki, mikor egy tüntetők által felállított tábor lakói elindultak a csúcstalálkozónak helyt adó a településtől egyórányi útra lévő Gleneagles felé szerda reggel.

A táborból több százan hirtelen, több irányból hatoltak be a történelmi városba, ahol törni-zúzni kezdtek, és teljesen megsemmisítettek egy Burger Kinget, amelynek falára antikapitalista jelszavakat mázoltak. Feldúltak több más üzletet is, és számos gépkocsit is összetörtek.

A zömmel fekete ruhába, bukósisakba, csuklyába öltözött tiltakozók a rendőrségi járműveket sem kímélték; ezeknek vasrudakkal estek neki. Az anarchisták több helyen rátámadtak a rendőrökre, akikre üvegeket, téglákat hajigáltak; az összecsapásokban többen megsérültek, de a rendőrség szerda délelőttig csak két őrizetbe vételről adott hírt.

Az egyszerre több helyszínen zajló, összehangoltnak tűnő tiltakozó akció kiterjedt Stirling környékére is; a tüntetők egy kisebb csoportja néhány percre lezárta a közelben haladó A9-es autópálya egyik felhajtóját, és a rendőrök csak erőszakkal tudták őket eltávolítani. A forgalmas autópályát mindkét irányban lezárták, ami hatalmas torlódást okozott. A tüntetők több csoportja megindult a 30 kilométerre lévő Gleneagles felé, de megállították őket.

Hasonló események hétfőn is történtek, akkor Edinburgh-ban fordult erőszakba egy tüntetés, ahol száz embert tartóztattak le.

A csúcstalálkozó miatt hatalmas készültségben lévő brit rendőrség több utat is lezárt a Gleneaglestől délre fekvő területeken, például a térséget észak-déli irányban átszelő fő autópálya egyes részeit is. Körülbelül húsz tüntető leült az A9-es autópályán Gleneaglestől 13 kilométerre délre, több percre feltartva a forgalmat, amíg a rendőrök el nem távolították őket onnan.

Háború-, globalizáció- és kapitalizmusellenes tüntetők ezrei tervezik azt, hogy ostromzár alá veszik a G8 csúcstalálkozóját. A tiltakozók szerint a világ leggazdagabb országai közé tartozó nyolcak nem tesznek eleget a szegényekért. A főleg az afrikai szegénységgel foglalkozó csúcstalálkozóval párhuzamosan több más tiltakozó megmozdulást is szerveznek. Sokakat várnak a tanácskozások helyszínének közelében fekvő Auchterarderbe, ahova ugyanakkor a hatóságok nem engednek be ötezer embernél többet. Ezrek mennek el feltehetően arra a koncertre is, amelyet szerdán tartanak Edinburgh-ban, és amelyen James Brown, Ronan Keating, Youssou N'Dour és a Travis lép fel.

A G8 hivatalos tagjai - USA, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Kanada, Japán Olaszország és Oroszország - mellett részt vesznek a tanácskozáson az ENSZ, valamint India, Kína, Brazília, Nigéria és Dél-Afrika vezetői. Az állam- és kormányfőket szerdán maga a brit királynő látja vendégül vacsorára, a csúcstalálkozó hivatalos programja csütörtökön kezdődik. A találkozó főbb témái az afrikai szegénység elleni küzdelem és a klímaváltozás lesznek.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK