A jordán hatóságok letartóztatták Zarkávi mentorát

2005.07.06. 1:02

Letartóztatták a jordániai hatóságok az Irakban működő, hírhedt jordániai terrorista, Abu Muszab az-Zarkávi szellemi mentorát - jelentette szerda hajnalban az al-Dzsazíra arab hírtelevízió.

Az arab televízió jordániai tudósítóját idézte, aki beszámolt arról, hogy a hatóságok letartóztatták Eszam al-Barkávit (más nevén Abu Mohammed al-Makdiszit), s a televízió interjút is sugárzott Barkávival. További részletek egyelőre nem ismeretesek a letartóztatás körülményeiről.

Eszam al-Barkávi és Abu Muszab az-Zarkávi egy jordániai börtönben ismerkedett meg. Barkávi nézetei annak idején nagy hatással voltak Zarkávira. Számos harcias iszlám csoport hivatkozik úgy filozófiájára, mint tevékenységének alapjára. Ugyanakkor Barkávi a közelmúltban egy interjúban úgy vélekedett, hogy az ártatlan irakiak életét kioltó merényletek beszennyezik az iszlámot.

A jordániai hatóságok egyébként a közelmúltban egyszer már előzetes letartóztatásba helyezték őt, később azonban elrendelték szabadon bocsátását.

Ezzel egy időben az al-Kaida terrorszervezet Zarkávi vezette iraki csoportja bejelentette, hogy új fegyveres csoportot hozott létre az iraki síitákhoz kötődő Badr szervezet elleni harcra. A Badr szervezet a síita Iraki Iszlám Forradalom LegfelsőTanácsának fegyveres szárnya, és Zarkávi csoportja ezt a szervezetet vádolja az iraki szunniták elleni merényletekkel.

A Zarkávi által létrehozott új fegyveres csoport Omar szervezet néven jött létre. Minderről egy az internetre felhelyezett hangfelvétel számolt be, s az azon hallható hang egyes értesülések szerint Zarkávié volt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK