Nőt szenteltek pappá Franciaországban

2005.07.03. 15:15

Pappá szenteltek egy 56 éves francia nőt. Ő a 12. a sorban, de elődjeihez hasonlóan őt is kizárják az egyház kötelékéből a tiltott szertartás miatt.

Először szenteltek Franciaországban katolikus pappá nőt, aki az aktussal automatikusan kizárta magát az egyház kötelekéből - adta hírül a Le Journal du Dimanche című párizsi lap. Az avatás szombat délután egy lyoni turistahajón történt meg, ahol az 56 éves Genevieve Beneyt az a három, a Vatikán által az egyházból kiközösített dél-afrikai, osztrák és német érseknő avatta fel, akik korábban részt vettek az egyház karizmatikusnak mondott érseke, Romulo Braschi szertartásán, amelyen az argentin tiszteletes hét nőt szentelt pappá 2002 júniusában a Dunán.

A turistahajón összesen hatvan ember tartózkodott, akiknek nagy része a világ minden tájáról érkezett újságíró volt. A hagyományos katolikus szokásrend szerint zajló avatást a Fourviere dombjainál található lyoni érsekség ablakai alatt a Saone vízén rendezték. "Sok férfi és nő elhagyja a római katolikus egyházat, amely haldoklik. De mi nem hagyjuk el, ahogy egy beteg barátot sem hagy el az ember" - nyilatkozta a pappá szentelést vezető Gisela Forster, egykori dominikánus apáca. A világon eddig 12 nőt szenteltek pappá, és jelenleg további 65 vesz részt képzésen, hogy azzá válhasson.

Philippe Barbarin, Lyon érseke múlt szerdán nyilvánosan kérte a francia asszonyt, hogy mondjon le "súlyos szakítási szándékáról", mert "semmilyen igazsága nem lesz a szertartáson elhangzó szavaknak".

KAPCSOLÓDÓ CIKK