Az EU-nak bizonyít a választó Albánia

2005.07.03. 9:01

Megkezdődött a parlamenti választás Albániában. Az előrejelzések szerint a jobbközép ellenzék vezet a kormányzó szocialisták előtt, de csak hajszállal. Az EU-val társulási szerződésre törekvő ország vezetői tiszta választást ígérnek.

Megkezdődött a szavazás Albániában, ahol a parlament 140 képviselőjét választhatja meg a mintegy 2,8 millió szavazásra jogosult állampolgár. Albánia jövője szempontjából fontos, hogy a korábbi választásoktól eltérően most rendezetten, szabálytalanságoktól mentesen bonyolódjék le a voksolás, hiszen a balkáni ország európai uniós tagságra törekszik (ennek jegyében jelenleg társulási szerződésről tárgyal az európai integrációs szervezettel), és bizonyítania kell, hogy  politikailag érett az integrációra.

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke figyelmeztette a napokban Fatos Nano albán kormányfőt, hogy hátráltathatja a társulási szerződésről folytatott tárgyalásokat, ha a választások nem felelnek meg a nemzetközileg elfogadott normáknak. "A választás igazi tétje, hogy szabad és átlátható lesz-e a szavazók véleménynyilvánítása. Az országnak nincs több vesztegetni való ideje. Mindent meg kell tennie, hogy gyorsan és méltósággal léphessen be a nagy európai családba" - mondta Alfred Moisiu államfő a választások napján adott nyilatkozatában.

27 párt 1253 jelöltje pályázik a képviselői helyekre. Az biztosnak tűnik, hogy egyetlen pártnak sem sikerül abszolút többséget szereznie. A csütörtökön nyilvánosságra hozott legutóbbi közvélemény-kutatási adat szerint a jobbközép ellenzék egy százalékkal vezet a kormányzó szocialisták előtt. A megkérdezettek 35 százaléka felelt úgy, hogy Sali Berisha volt elnök Albán Demokrata Pártjára (PDS) voksol, s 34 százalék vallotta magát a kormányzó szocialisták szavazójának. A Gallup Intézet által végzett felmérés szerint a szavazatok tíz százalékára számíthat az Albán Szocialista Pártból kiszakadt Szocialista Integrációs Mozgalom. Ezzel rajta múlhat, hogy a két nagy párt melyike alakíthat kormányt a választások után. A szavazóhelyiségek este hét óráig tartanak nyitva. Az első nem hivatalos eredmények hétfőre várhatók.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK