Iraki származású boszniait ítéltek el Szarajevóban

2005.07.01. 21:17

Egy iraki származású, boszniai állampolgárságú férfit ítéltek el pénteken Szarajevóban, első ízben egy "iszlám szent harcost" háborús bűnökért.

Abdullahim Maktuf a főleg muzulmánokból álló boszniai hadsereg volt tagjaként öt év börtönbüntetést kapott a boszniai háborúban öt nem muzulmán polgári személy ellen elkövetett háborús bűncselekményért - közölte a bíróság.

A vád szerint a férfi az 1992-95-ös háború idején tagja volt a hadsereg azon egységének, amelyet iszlám országokból származó idegenlégiósokból szerveztek. Maktuf vezette azt a zárt teherautót 1993-ban, amelyben katonák öt elrabolt polgári személyt a közép-boszniai Travnik városa melletti fogolytáborba szállítottak. Megkínozták őket, egyiküket pedig - egy szerbet - később lefejezték - olvasható a bíróság közleményében.

Az iraki a háború után kapta meg a boszniai állampolgárságot. Tavaly júniusban tartóztatták le azzal a gyanúval, hogy vállalkozása kábítószer-kereskedelembe keveredett, csak később vádolták meg háborús bűnökkel. A bíróság szerint a kiszabott büntetés enyhe a vádhoz képest, mert csak abban találták bűnösnek, hogy segítette az emberrablókat, abban nem, hogy részt vett az emberrablásban. Boszniai bíróságok a hágai Nemzetközi Törvényszék jóváhagyásával már korábban is ítélkeztek háborús bűnökkel gyanúsított, kevésbé jelentős bűnözők felett, de ez volt az első eset, hogy egy volt modzsahed állt a bíróság előtt

A háború idején több száz külföldi "iszlám szent harcos" utazott Boszniába, hogy csatlakozzon a muzulmán erőkhöz. A háborút lezáró daytoni békemegállapodás értelmében ezeknek az idegenlégiósoknak el kellett hagyniuk az országot, de közülük állítólag több tucatnyian maradtak, mert volt harcosokként vagy házasságkötés révén állampolgárságot kaptak.