Berlusconi ismét bekérette az amerikai nagykövetet

2005.07.01. 19:03

Magához kérette Silvio Berlusconi olasz kormányfő pénteken az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) nagy botrányt kavart olaszországi imámrabló akciója ügyében az Egyesült Államok római nagykövetét, és követelte, hogy az amerikai fél tartsa tiszteletben Olaszország szuverenitását.

Silvio Berlusconi arra várt magyarázatot Mel Simmons nagykövettől, hogy igazak-e azok a közelmúltban napvilágot látott hírek, miszerint CIA-ügynökök 2003 februárjában Milánóból elraboltak egy terrorista kapcsolatokkal gyanúsított muzulmán papot, az egyiptomi Abu Omart, polgári nevén Haszan Musztafa Oszama Naszrt.

"A miniszterelnök kérte az Egyesült Államoktól az olasz szuverenitás teljes tiszteletben tartását" - közölte az olasz kormányfői hivatal Berlusconi és Simmons egyórás találkozója után.

A nagykövet a miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint kormánya nevében biztosította tárgyalópartnerét arról, hogy amerikai részről jelenleg és a jövőben is maradéktalanul tiszteletben tartják Olaszország szuverenitását.

Az emberrablásról múlt héten számolt be a Corriere della Sera című olasz napilap, megszellőztetve, hogy egy bíró letartóztatási parancsot adott ki az amerikai külföldi hírszerzés 13 munkatársa ellen. A körözött személyek vádak szerint részt vettek az utóbb Egyiptomba szállított - s ott állítólag kihallgatás közben megkínzott - imám elrablásában.

A The Washington Post című amerikai újság meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a CIA római rezidense tájékoztatta a készülő akcióról az olasz hírszerzést, és engedélyt kért a művelet végrehajtására. Az azonban egyelőre nem világos, hogy az információ milyen magasságba jutott el az olasz "parancsnoki láncolaton" belül, s hogy Berlusconi hivatalának volt-e tudomása róla.

Az olasz kormány mindenesetre pénteki közleményében mindenkit biztosított afelől, hogy a két ország közötti kötelékek továbbra is szorosak.