Abbász kormányzásra kérte fel a Hamászt

2005.07.01. 21:18

Mahmúd Abbász palesztin elnök felkérte a Hamász radikális palesztin mozgalmat, hogy csatlakozzon haladéktalanul a kormányához, mert így közösen tudják ellenőrizni a Gázai övezetből való izraeli kivonulást - közölte pénteken egy Hamász-illetékes.

A nevének elhallgatását kérő magas rangú személy közlése szerint a Hamász még gondolkodik az ajánlaton. A végleges döntést a kormányban való esetleges részvételről a szervezet Gázában és külföldön tartózkodó vezetői hozzák meg - mondta.

Abbász a hét folyamán terjesztette a javaslatot a Hamász elé, azután, hogy a mozgalom azt követelte, hogy hozzanak létre egy különbizottságot a gázai hatalomátvétel felügyeletére. Abbász elutasította a Hamász követelését, de meghívta, hogy csatlakozzon a kormányához - tette hozzá az illetékes.

Ahmed Korei palesztin miniszterelnök kedden bejelentette, hogy kormánya kibővítését tervezi a Fatah mellett más palesztin szervezetek bevonásával, tekintettel arra, hogy a Gázai övezet az augusztusra tervezett izraeli kivonulás után palesztin fennhatóság alá kerül.

Korei közölte: nem látja akadályát egy "nemzeti egység átmeneti kormánya" létrehozásának, amely megkönnyítené az izraeli kivonulás ellenőrzését. A radikális Hamász már korábban bejelentette igényét a gázai adminisztrációban való részvételre, miután a decemberi és januári helyhatósági választásokon jelentősen előretört a Fatah rovására.

Izrael aggódik amiatt, hogy az Abbász-kormány szárnybontogatása és a palesztin biztonsági erők egységének hiánya káoszhoz vezet a Gázai övezetben az augusztusi kivonulása utána. Abbász sima hatalomátvételre tett ígéretet és arra, hogy megakadályozza a fegyveres csoportokat abban, hogy a kivonuló izraeli katonákra és telepesekre lőjenek. Ígéretet tett arra, hogy biztosítani fogja, az átadott területeket a Palesztin Hatóság és ne fosztogatók uralják.