Túszejtő lehetett az új iráni elnök

2005.06.30. 18:56

Az amerikai hatóságok a Fehér Ház szóvivőjének a közlése szerint vizsgálják, hogy Mahmúd Ahmadinezsád megválasztott iráni elnök valóban részt vett-e az Egyesült Államok teheráni nagykövetségét több mint 25 évvel ezelőtt elfoglaló diákok túszejtő akciójában, amint azt több volt amerikai túsz állította.

- A hírek és több egykori túsz állításai kérdéseket vetnek föl Mahmúd Ahmadinezsád múltjával kapcsolatban. Komolyan vesszük ezeket az értesüléseket, és kivizsgáljuk valamennyit - mondta Scott McClellan szóvivő.

A The Washington Times csütörtöki számában több volt amerikai túsz azt állította, hogy az új iráni elnökben felismerte az egyik fogvatartóját. Az iráni elnökválasztásról sugárzott felvételek alapján jutottak arra következtetésre, hogy Mahmúd Ahmadinezsád volt egyik iráni fogvatartójuk.

Chuck Scott, az amerikai hadsereg nyugalmazott ezredese kijelentette: akkor is felismerné őt, ha haját szőkére festenék és levágnák szakállát. Emlékezete szerint ő volt a túszejtők két-három vezetőjének az egyike. Három volt fogolytársa - David Roeder, William Daugherty és Don A. Sharer - szerint kétségtelen, hogy Ahmadinezsád egyike volt a túszejtőknek. William Daugherty úgy nyilatkozott, hogy Ahmadinezsád vezető vagy tanácsadó volt fogságuk első két-három hetében, gyakran jött, hogy kikérdezze vagy ellenőrizze az őröket. Kevin Hemingway volt a legfiatalabb túsz, és ő úgy emlékszik, hogy Mahmúd Ahmadinezsád egyike volt azoknak, aki túszul ejtésük legelső napján kihallgatta őt.

Thomas E. Schaefer, a légierő nyugállományú ezredese, egy másik túsz azonban kételkedik, az új iráni elnök arca és neve egyik őrére sem nem emlékezteti. Több volt iráni túszejtő kijelentette, hogy Ahmadinezsád nem tartozott közéjük. Az új iráni elnök egyik közeli tanácsadója is cáfolta az értesülést.

Fegyveres muszlim diákok 1979. november 4-én megszállták az Egyesült Államok teheráni nagykövetségét, ahol 444 napig fogságban tartottak 52 amerikait. Az akciót azért indították, mert Washington nem volt hajlandó kiadni Teheránnak Mohamed Reza Pahlavi megbuktatott iráni sahot, hogy a volt uralkodót bíróság elé állítsák. Az Egyesült Államok 1980-ban megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal.

KAPCSOLÓDÓ CIKK