Orosz diplomatáknak dolgozó kerítőnőt ítéltek el Helsinkiben

2005.06.30. 19:26

Orosz diplomatákkal kapcsolatban álló kerítőnőt ítéltek két év és három hónapi szabadságvesztésre és több mint 170 ezer euró pénzbüntetésre csütörtökön Helsinkiben.

A vád szerint az orosz állampolgárságú, 42 éves Tatyjana Viitanen prostituálthálózatot épített ki, amelynek tagjai a finnországi orosz kereskedelmi képviselet lakásaiban nyújtották szolgáltatásaikat. Bűnösnek találták kerítő tevékenységért, illetve ennek minősített esetéért - jelentette a helyi média. Finnországban a prostitúciót nem büntetik, de a kerítést igen. Az elkövetett bűncselekményekért négy hónaptól hat évig terjedő börtönbüntetést lehet kiszabni az országban. Viitanen fellebbezett az ítélet ellen.

A per tárgyalásain nem volt jelen az a két orosz diplomata, aki a nyomozóhatóság szerint lakbér címen beszedte a prostituáltak bevételének egy részét. Mentelmi jogukat kihasználva Moszkva már korábban hazahívta őket. A vád szerint a prostituálthálózat nyolc-tíz lakásban működött 2002 és 2004 között, főleg orosz prostituáltak részvételével. Oroszország helsinki nagykövetségének internetes honlapja szerint a külképviselet által használt néhány lakást valóban "használták bűncselekményekhez - ami sajnálatos -, de a nagykövetségnek nincs köze a prostitúcióhoz".

Az orosz vezetés a hidegháború vége után hazahívta helsinki diplomáciai testületének egy részét, így a finn fővárosban számos iroda és lakás üresen maradt, amelyektől azonban nem váltak meg.