A türkmén vezetés szigorú cenzúrát vezetett be

2005.06.30. 18:55

A türkmén vezetés megtiltotta a teljesen állami ellenőrzés alatt álló médiák újságíróinak, hogy kapcsolatba lépjenek külföldiekkel, részt vegyenek külföldi képzésen, konferenciákon - közölte csütörtökön egy neve elhallgatását kérő érintett újságíró.

A szóban forgó újságíróknak írásban vállalniuk kellett, hogy tartják magukat ezekhez a szabályokhoz, különben elvesztik állásukat. Külföldi szervezetek által rendezett eseményekre csak külön engedéllyel utazhatnak - tette hozzá az illető, aki, mint mondta, elkérte az általa aláírt nyilatkozat egy példányát, de kérését visszautasították.

A szovjet idők óta hatalmon lévő Szaparmurat Nijazov türkmén elnök nagyfokú személyi kultusszal övezteti magát. Már korábban bezáratott gyakorlatilag minden független médiát, internetkávézók sem létezhetnek a közép-ázsiai országban. Tavaly bevezette, hogy minden külföldre utazni akaró állampolgárnak kiutazó vízumot kell igényelnie, de közben létezik egy nem hivatalos feketelista azokról, akik nem utazhatnak - közölték külföldi megfigyelők. Az utóbbi években bebörtönöztek néhány olyan újságírót, aki külföldi eseményen járt, illetve moszkvai tartózkodásuk alatt megtámadták őket.