Görögök részvételét vizsgálják a srebrenicai vérengzésben

2005.06.25. 13:18

Vizsgálatot indítottak a görög igazságügyi szervek görög önkéntesek állítólagos részvétele miatt az 1995-ös srebrenicai vérengzésben - jelentette be a görög igazságügy-miniszter, most első ízben nem zárva ki e részvétel lehetőségét.

Nem zárom ki annak a lehetőségét, hogy valóban fennállt görög állampolgárok felelőssége közel nyolcezer boszniai muzulmánnak a szerb erők általi lemészárlásában - jelentette ki Anasztassziosz Papaligurasz péntek este az athéni parlamentben, Andreasz Andrianopulosz független képviselő kérdésére válaszolva.

Az igazságügyi szervek néhány napja megkapták a dossziét, és előzetes vizsgálatot indítottak - tette hozzá a miniszter, aki kész részt venni, ha kérik a bosnyák és szerb vizsgálatban. Hangsúlyozta ugyan, hogy a szóban forgó részvételre nincs semmi bizonyíték, de szavai ledöntöttek egy évtizedes tabut azokkal a hírekkel kapcsolatban, amelyek szerint görögök nagy számban csatlakoztak szerb ortodox testvéreikhez a boszniai konfliktus idején.

A kérdést egy ideje feszegető kevesek közé tartozott Andreasz Andrianopulosz, aki már tavaly októberben is kérte - akkor hiába - parlamenti vizsgálat indítását az ügyben.