Szerb menekültek térnek vissza Horvátországba

2005.06.15. 21:09

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szervezésében hazatérő szerb menekültek négyszázadik csoportja indult útnak szerdán Belgrádból Horvátországba. A 23 főből - köztük nőkből és gyermekekből - álló csoport tagjai a horvátországi Pakrac, Dvor, Petrinja és Sunja térségeiben fekvő otthonaikba térnek vissza.

A menekültek a kilencvenes évek közepén a horvát fegyveres erőknek az ország szerb kézen lévő területeinek visszaszerzésére indított katonai-rendőri műveletei miatt kényszerültek otthonaik elhagyására. A félmilliós horvátországi szerbség több mint fele akkor a szomszédos Szerbiába menekült.

Dario Carminati, az UNHCR képviselője elégedettségét hangoztatta annak kapcsán, hogy a horvát hatóságokkal közösen megoldást találtak a szerb menekültek tartós hazatérésére. Az ENSZ segítségével 1996 óta eddig 13 ezer horvátországi szerb menekült tért haza, ennél is többen, 52 ezren pedig önállóan települtek vissza egykori lakóhelyükre.

Szerbia és Montenegróban jelenleg mintegy 150 ezer hivatalosan bejegyzett horvátországi és boszniai szerb menekültet tartanak nyilván - közülük százezer horvátországi szerb -, de egyes becslések szerint további mintegy 130 ezer horvátországi és boszniai szerb nem vetette fel magát a menekültek listájára. 1999 óta 226 ezer koszovói szerb is Szerbia és Montenegró más területeire menekült át.