24 ezer fontért kelt el egy dedikált Mein Kampf Angliában

2005.06.15. 20:21

Csaknem 24 ezer fontért (mintegy 9 millió forint) kelt el egy nagy-britanniai árverésen Adolf Hitler Mein Kampfjának egy első kiadású dedikált példánya - közölte szerdán este a Bloomsbury aukciós ház.

Egy meg nem nevezett brit magánszemély 23 800 fontot (9 millió 853 ezer forint) adott az árverésen Hitler alapművéért, amelyet más, vele kapcsolatos tárgyakkal együtt bocsátottak aukcióra. Ez utóbbiak között szerepelt a náci vezér dedikált fotója és néhány általa írt, személyes jellegű köszönetet tartalmazó levelezőlap.

Ugyancsak árverésre került egy olyan képes levelezőlap, amelyen Hitler látható Neville Chamberlain korabeli brit miniszterelnök társaságában a II. világháború küszöbén, az 1938 szeptemberében tartott Bad Godesberg-i találkozójukon.

A "Führerrel" és általában a nácikkal kapcsolatos különféle emléktárgyak iránt hatvan évvel az után is meglehetősen nagy az érdeklődés, hogy Hitler öngyilkos lett berlini bunkerében. Az ott eltöltött utolsó napjairól 2004-ben készült A bukás című német filmet Oscar-díjra jelölték.