Elkapták az iraki ellenállás egyik vezetőjét

2005.06.05. 8:26

Amerikai és iraki csapatok elfogták az iraki lázadók egyik legveszélyesebbnek tartott vezérét. Mullah Mahdit gyanúsítják több nagyszabású iraki merénylet kitervelésével.

Elfogták az iraki lázadók egyik befolyásos vezetőjét, aki számos véres merényletet tervelt ki az arab országban - jelentette be a bagdadi védelmi minisztérium. A tárca szerint az iraki biztonsági erők amerikai támogatásával az ország északi részén fekvő Moszulban végrehajtott rajtaütés során fogták el a Mullah Mahdi és Abu Abdul-Rahman néven is ismert férfit. Vele együtt őrizetbe vettek hat másik személyt, köztük a lázadóvezér fivérét is.

"Ez jelentős eredmény. Mullah Mahdi az ország egyik legveszélyesebb terroristája" - mondta a tárca szóvivője. Az iraki állampolgárságú lázadóvezért az Anszár asz-Szunna iraki felkelőcsoport befolyásos vezetőjének tartják, aki feltehetően kapcsolatban áll az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat iraki szárnyát vezető, jordániai származású Abu Muszab az-Zarkávival is. A lázadóvezér számlájára számos támadást írnak, köztük a moszuli amerikai támaszponton a múlt év végén elkövetett robbantásos merényletet is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK