A Szíria-barát mozgalom nyert Libanonban

2005.06.05. 23:31

A Szíria-barát síita Hezbollah és Amal mozgalom közlése szerint jelöltjeik mind a 23 képviselői helyet megszerezték a Dél-Libanonban rendezett parlamenti voksoláson. A választások múlt vasárnapi első fordulóját Bejrútban a Szíriával szemben kritikus álláspontra helyezkedő ellenzékiek nyerték. A választások harmadik és negyedik fordulóját a következő két vasárnapon rendezik meg.

Elsöprő győzelmet aratott a Szíria-barát síita Hezbollah és Amal mozgalom a libanoni parlamenti választások vasárnapi második fordulójában - közölte a két politikai erő egyik vezetője.

Nabih Berri libanoni parlamenti elnök, az Amal vezetője sajtóértekezletén közölte: a Hezbollah és az Amal közös listája mind a 23 képviselői helyet elnyerte a déli országrészben rendezett voksoláson. A második forduló hivatalos eredményét várhatóan hétfőn teszik közzé.

Dél-Libanonban mintegy 665 ezer választásra jogosult személyt járulhatott az urnák elé; bejrúti belügyminisztériumi források szerint a részvételi arány a helyi idő szerint este hat órás urnazárásig elérte a 45 százalékot.

A Hezbollah és az Amal - hivatalosan meg nem erősített - győzelmét a libanoni síita lakosság fellegvárának számító déli országrészben sokan máris a Hezbollahnak nyújtott támogatásként értelmezték annak érdekében, hogy a szervezet ne tegye le a fegyvert.

A Hezbollah saját fegyveres szárnyát a szomszédos Izraellel szembeni védekezés eszközének tekinti. Az izraeli hadsereg 22 éven át megszállva tartotta Dél-Libanont, ahonnan egységeit 2000-ben vonták ki.

Libanonban ez az első parlamenti választás azóta, hogy április végén véget ért a 29 évig tartó szíriai katonai megszállás. A választásokat első alkalommal felügyelték nemzetközi megfigyelők, miközben nem volt szíriai katonai jelenlét.

A választások múlt vasárnapi első fordulóját Bejrútban, a fővárosban tartották, ahol az ellenzéki, Szíriával szemben kritikus álláspontra helyezkedő Szaad Haríri, a meggyilkolt korábbi miniszterelnök, Rafík Haríri fiának listája nyerte.A választások harmadik és negyedik fordulóját a következő két vasárnapon rendezik meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK