Közzétették az ENSZ reformtervét

2005.06.04. 10:50

Közzétették az ENSZ reformtervezetét. A terv a világszervezet alapértékeint erősíti meg napjaink kihívásival szemben. A dokumentum, amely Kofi Annan ENSZ-főtitkár márciusi jelentésén alapul. A tervezet a világszervezet négy alapértékére: a fejlődésre, a békére, az emberi jogokra, és az ENSZ megerősítésére összpontosít. A tervezet megkísérli növelni a szervezet hatékonységét.

Közzétette az ENSZ reformjára vonatkozó tervezet szövegét Jean Ping, az ENSZ-közgyűlés elnöke. A dokumentumot, amely az ENSZ reformját és az "évezred fejlesztési célkitűzéseinek" megvalósítási eszközeit taglalja, az ENSZ megalakításának 60. évfordulója alkalmából szeptemberben New Yorkban rendezendő értekezleten javasolják elfogadásra az állam- és kormányfők közös nyilatkozata formájában.

A tervezet, amely napjaink kihívásával szemben megerősíti a világszervezet alapítói által lefektetett értékeket és elveket, négy fő témára összpontosít. Ezek a fejlődés, a béke és kollektív biztonság, az emberi jogok és az ENSZ megerősítése.

A dokumentumtervezet, amely Kofi Annan főtitkár márciusban benyújtott jelentésén alapul, ismételten leszögezi, hogy valamennyi kihívás egymással összefügg, és a nemzetközi közösségnek egyszerre kell fellépni a szegénység és az alultápláltság, a járványok és elmaradottság okozta betegségek, az államközi konfliktusok, a polgárháborúk, a népirtások, az analfabetizmus, a nemek közötti egyenlőtlenségek és a környezeti ártalmak ellen.

A tervezet kiemeli a ENSZ-központú, hatékony kollektív biztonsági rendszer fontosságát , hangsúlyozva a konfliktusok békés rendezésének szükségességét, többek között a "Nemzetközi Büntetőbíróság hatékony alkalmazásával".

Az ENSZ reformjával kapcsolatban a dokumentum nem tér ki részleteiben a legvitatottabb kérdésre, a Biztonsági Tanács bővítésére, csupán a tanács nagyszabású reformja mellett száll síkra, amelynek célja a BT "képviseleti jellegének és átláthatóságának a fokozása, döntései legitimitásának növelése érdekében".

A dokumentum felszólít valamennyi államot, hogy csatlakozzanak az atomsorompó-egyezményhez, illetve a vegyi és bakteriológiai fegyverek tilalmáról szóló egyezményekhez. A tervezet elítéli a terrorizmust.

A dokumentum támogatja az ENSZ hitelét vesztett emberi jogi bizottságnak megszüntetését, és a helyébe állandóan ülésező tanács létrehozását irányozza elő, amelynek tagjait az ENSZ-közgyűlés választaná kétharmados többséggel.

Jean Ping elmondta: a küldöttségeknek több mint két hét áll a rendelkezésükre, hogy ismertessék a szöveget kormányukkal és megkapják a szükséges utasításokat. Június 21-től "intenzív konzultációk" lesznek az ENSZ-ben július közepéig, erre az időpontra kell a szöveg új, a javaslatokat is figyelembe vevő változatának elkészülnie.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK