Két hónapon belül kezdődik Szaddám pere

2005.06.04. 13:07

Két hónapon belül bíróság elé áll Szaddám Huszein. A volt iraki diktátor és társai elleni vádak tizenkét dossziét töltenek meg. A vizsgálóbíró úgy tájékoztatta az arab sajtót, hogy Szaddám lelkileg teljesen mélyponton van, mert tisztában van a vádak súlyával.

Két hónapon belül elkezdődik szaddám Huszein volt iraki diktátor pere. A megbuktatott iraki diktátor és rendszerének főbb vezetői elleni perről Ráed Dzsúhi vizsgálóbíró számolt be az as-Sark al-Auszat című szaúdi lap szombati számában.

Szaddám Huszeinnek úgy kell bíróság elé állnia, hogy az ellene felhozott összes vádban szabályosan elkészülnek a dossziék - mondta a bíró, felfedve, hogy telefonon beszélt a vádlottal. Mint elmondta, eddig 12 dosszié teljes Szaddám, illetve vezetőtársai ügyében, s a bennük szereplő bűncselekmények alapján életfogytiglani börtönt vagy akár halálos ítéletet is kaphatnak.

Szaddám Huszein egyes ügyekben egyedül, másokban társaival együtt fog felelni a bíróság előtt - mondta Dzsúhi. Tájékoztatása szerint a volt iraki vezető lelkileg a mélyponton van, mert tisztában van a vádak súlyával. Az exdiktátor szellemi képességeinek teljességgel birtokában van, kihallgatása során semmiféle kényszerítő eszköznek, nyomásgyakorlásnak nem volt kitéve - hangoztatta a vizsgálóbíró.

Dzsalal Talabani iraki elnök négy nappal korábban szintén két hónapban jelölte meg az időt, amelynek elmúlta előtt megkezdődik a várva várt per.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK