Iraki katonák megtagadták az amerikai kiképzést

2005.06.04. 17:27

A felkelők bosszújától tartva nem vot hajlandó egy iraki katonai egység részt venni egy amerikai kiképzésen Bagdadban. A 90 fős rutbai alakulatot szélnek eresztették.

Feloszlattak egy iraki katonai egységet, mert nem volt hajlandó részt venni amerikai kiképzésen Bagdadban - közölte szombaton az alakulat egyik volt tagja. A szélnek eresztett, 90 fős rutbai védelmi erők volt katonája elmondta, hogy a helyiek megtorlásától félve tagadták meg az együttműködést az amerikaiakkal. Attól tartottak, hogy visszatérésük után meggyilkolják őket - tette hozzá Taha Allávi.

Az egység egy másik tagja, Ahmed Dahi úgy nyilatkozott, hogy a nézeteltérések két hónapja kezdődtek, amikor amerikai katonák először vetették fel a bagdadi kiképzés ötletét. "Közölték velünk, hogy nincs jogunk ellenkezni és a katona kötelessége, hogy engedelmeskedjen a parancsnak. Azt válaszoltuk, hogy mi irakiak vagyunk és nem amerikaiak, ezért nem követünk amerikai parancsokat" - idézte fel a történteket. Amikor egyértelművé vált, hogy az iraki katonák kitartanak álláspontjuk mellett, az amerikaiak elvették fegyvereiket, egyenruhájukat, azonosító cédulájukat és feloszlatták egységüket - állította Dahi.

A kiképzéseket felügyelő amerikai katonai tisztségviselő, Fred Wellman alezredes szerint a döntést az iraki védelmi minisztérium hozta meg, "a szövetséges erők esetleg az ellenszegülésről szóló hírt szállították, de az Egyesült Államok nem oszlat fel egységeket és nem szerel le katonákat". A bagdadi védelmi minisztérium egyelőre nem fűzött magyarázatot a beszámolóhoz.

Korábban már előfordult, hogy iraki egységek megfutamodtak a frontvonalból, amikor olyan parancsot kaptak, hogy ütközzenek meg a felkelőkkel, de a mostani az első ismert eset, hogy katonák bosszútól tartva megtagadták a részvételt az amerikai kiképzésen.

A szunnita arabok lakta Rutba a Jordániába vezető főút mentén fekszik Irak nyugati részén, nem messze a határtól, ahol szorosak a törzsi kötelékek. A városban az utóbbi két évben csak szórványosan fordultak elő erőszakcselekmények, beleértve katonai konvojok elleni támadásokat is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK