Elhalasztják a palesztin parlamenti választásokat

2005.06.04. 1:12

Mahmúd Abbász palesztin elnök úgy döntött, elhalasztja a júliusra tervezett parlamenti választásokat, hogy legyen idő a választási törvény javasolt reformjával kapcsolatos vita megoldására - közölte egy magas rangú palesztin illetékes szombaton.

Az illetékes tájékoztatása szerint Abbász várhatóan szombaton jelenti be a július 17-re kitűzött választások elhalasztását. A döntés feltehetően felingerli majd a Hamász radikális mozgalmat, amely jó eredményt kíván elérni a parlamenti választásokon, amelyeken első ízben vesz részt. A Hamász korábban a választások esetleges elhalasztására vonatkozó utalások kapcsán azzal vádolta meg Abbász elnököt, hogy így próbálja meg elérni az általa vezetett Fatah párt hatalmon maradását.

A Hamász februárban csatlakozott Mahmúd Abbász kérésére a tűzszünethez, de a megállapodás részben attól függ, hogy a palesztin vezetés betartja-e a választások révén történő nagyobb hatalommegosztásra vonatkozó ígéretet.

A Hamász először a múlt év végén kapcsolódott be a választási folyamatba, amikor győzelmet aratott a korrupciós botrányok övezte Fatah felett a gázai övezeti és ciszjordániai önkormányzati választásokon.

KAPCSOLÓDÓ CIKK