Választási csalások miatt tüntetnek a kirgizek

2005.03.01. 19:28

Több ezren tüntettek kedden Kirgizisztán déli részén, két nappal azt követően, hogy az ellenzék elítélte a vasárnapi választásokon történt csalásokat - közölték a Szövetség a demokráciáért és a polgári társadalomért elnevezésű nem kormányzati szervezet megfigyelői.

Közel négyezer tüntető gyűlt össze Nooken önkormányzata előtt, hogy támogatásáról biztosítsa az ellenzék jelöltjét, aki a második helyen végzett a vasárnapi választásokon. A tömeg a polgármester, a helyi választási bizottság menesztését követelte, valamint hogy tartsanak tisztességes választásokat.
Dél-Kirgizisztán másik településén, Aravanban háromezer ember zárt le egy utat és tüntetett egy jelölt, a kirgiz-üzbég egyetem rektora mellett. Egy harmadik megmozduláson az Üzbegisztánnal határos térségben lévő Kara-Szu városban háromszázan vettek részt.

Megfigyelők arra számítanak, hogy rengeteg esetben támadják majd meg a vasárnapi választások eredményét. Az első fordulóban 390 jelölt pályázott az egykamarás parlament 75 közvetlenül választott helyére, de csak huszonnyolc szerezte meg a bejutáshoz szükséges szavazatmennyiséget. Negyvenöt mandátum sorsa a március 13-i második fordulóban dől el. Két választókerületben új szavazást írnak majd ki.

A vasárnapi parlamenti választás próbaértékű volt a közép-ázsiai köztársaságban, ahol október 30-án tartanak államfőválasztást. Az 1990 óta hatalmon lévő Aszkar Akajev az alkotmány értelmében már nem jelöltetheti magát újra. Fia, a politikában újonc Ajdar Akajev most bejutott a 75 tagú parlamentbe.

KAPCSOLÓDÓ CIKK