Rég keresett tömeggyilkos akadhatott horogra

2005.03.01. 20:33

Harmincegy évi nyomozás után rendőrkézre került az Egyesült Államokban  egy feltételezett sorozatgyilkos, aki 1974 és 1991 között tíz ember életét olthatta ki Kansas államban.

Az 59 éves Dennis Radert kedden vezették először a bíró elé, aki várhatóan március 15-én emel hivatalosan vádat ellene a CNN hírtelevízió keddi beszámolója szerint. A bíró felolvasta a vádiratot a pénteken egy rutin közlekedési útellenőrzés során letartóztatott Rader előtt, amelyben tízrendbeli különös kegyetlenséggel elkövetett emberölést ró a terhére.

Rather, a családapa, a városi tanács alkalmazottja, a helyi lutheránus egyházi tanács elnöke a vád szerint kettős életet élt és azonos a BTK rövidítéssel emlegetett sorozatgyilkossal. A BTK a "megkötözni, megkínozni, megölni" angol szavak kezdőbetűi.  Az 1970-es és 80-as években az otthonok védelmével foglalkozó biztonsági magáncégnél dolgozott, és ebben a minőségében sok ember házában megfordult.

A sorozatgyilkost halálbüntetéssel nem sújthatják, mivel Kansas állam 1994-ben állította vissza  a halálbüntetést, három évvel a "BTK-nak" tulajdonított utolsó ismert gyilkosság után.