Musarraf indiai foglyokat engedett szabadon

2005.03.01. 18:53

Pakisztánba való illegális belépésért bebörtönzött harmincegy indiai szikh szabadon bocsátását rendelte el kedden Pervez Musarraf pakisztáni elnök - jelentette be az iszlámábádi külügyminisztérium szóvivője.

A pakisztáni államfő jóakaratát magas rangú indiai kommunista politikusokkal való találkozóján nyilvánította ki. Musarraf elrendelte továbbá elfogott indiai halászok szabadlábra helyezését is.

Az indiai NDTV hírtelevízió 200 indiai állampolgár szabadon engedéséről számolt be, a pakisztáni külügyi szóvivő azonban nem tudta pontos számukat megerősíteni. A 31 fiatal szikh Iránon keresztül próbált bejutni Pakisztánba. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a múlt hónapban már szabadon engedtek 266 indiai halászt és hogy az iszlámábádi hatóságok az indiai nagykövetségtől várják, hogy igazolják a kiszabadulandók indiai illetőségét.

Pakisztán és India a két ország kapcsolatainak közelmúltbeli javulása ellenére gyakran elfogja az egymás felségvizeire tévedt halászokat. Legutóbb a múlt hét végén Pakisztán 101 indiai halászt vett őrizetbe, és 16 hajót lefoglalt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK