Eltörölték a kiskorú amerikaiak halálbüntetését

2005.03.01. 18:41

Alkotmányellenesnek nyilvánította a halálbüntetést a 18 évnél fiatalabb korban elkövetett bűncselekményekért az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság. A keddi döntés a halálbüntetés amerikai ellenzőinek fontos győzelme. A 15 évnél fiatalabbak kivégzését a legfelsőbb szövetségi bíróság már korábban törvényen kívül helyezte.

A legfelsőbb bírák kedden 5 szavazattal 4 ellenében úgy határoztak, hogy ellentmond a kegyetlen és szokatlan büntetés alkotmányos tilalmának a halálbüntetés kiszabása olyan személyek esetében, akik a gyilkosság idején még nem töltötték be 18. életévüket. A döntés összesen mintegy 70 személyt érint, akiket már halálra ítéltek olyan bűncselekményekét, amelyeket 16 vagy 17 évesen követtek el. Az Egyesült Államok 50 állama közül 19 államban ítélnek halálra fiatalkorúakat.

A legfelsőbb szövetségi bíróság 16 évvel ezelőtt még úgy foglalt állást, hogy fiatalkorúak kivégzése nem sérti a szövetségi alkotmány szóban forgó 8. kiegészítését. 2002-ben viszont törvényen kívül helyezte a szellemi fogyatékosok halálbüntetését.

Ami általában a halálbüntetést illeti, annak a legfelsőbb szövetségi bíróság 1976-ban adott zöld jelzést, és jelenleg 38 államban alkalmazzák. Összesen mintegy 3400 személy van "siralomházban", az úgynevezett halálsoron. A kivégzést általában hosszú évekkel, gyakran évtizedekkel a halálos ítélet után hajtják végre.