Soha nem derül ki, hányan haltak meg Ázsiában

2005.01.01. 19:03

Feltehetően már soha nem lehet pontosan megállapítani, hányan is vesztek oda a múlt vasárnapi szökőárban Dél-Ázsiában. Az áldozatok számát 150 ezerre becsülik, a már megtalált halottak száma jelenleg 126 ezer körüli. A holttestek utáni kutatás csak nehezen halad, és több helyen felütötte fejét a kolera. Továbbra is vagy kéttucatnyi magyarról nem tudni semmit.

Akár a 150 ezret is elérheti az indiai-óceáni szökőár halálos áldozatainak száma. Erről még pénteken beszélt New York-i sajtóértekezletén Jan Egeland, a válság kezelésének összehangolásával megbízott ENSZ-diplomata. Egeland szerint valószínűleg sohasem lehet pontosan megállapítani a vasárnapi természeti katasztrófa halálos áldozatainak számát.

A legfrissebb hivatalos adatok alapján a már megtalált holttestek száma megközelíti a 126 ezret. A legtöbben az indonéziai Aceh tartományban lelték halálukat, ám éppen ott a legnehezebb felmérni a veszteség mértékét. Az amúgy is rossz infrastruktúrájú térséget most alig lehet megközelíteni, így onnan érkezik a legkevesebb megbízható információ.

Szombati Srí Lanka-i közlemény szerint az országban közel 14 ezer embert tartanak még számon eltűntként, de elenyésző a remény arra, hogy még élve megtalálják őket. Így az áldozatok jelenleg 28 500 fős száma hamarosan 48 ezerre emelkedik.

Thakszin Sinavatra thaiföldi miniszterelnök rádióbeszédben közölte, az eltűntként nyilvántartott személyek feltehetően halottak. A katasztrófa halálos áldozatainak végleges száma elérheti a hét-nyolcezret is.

Eközben több nagy erejű utórengés rázta meg a természeti csapás által leginkább sújtott indonéziai Szumátra szigetének térségét. A kínai szeizmológiai iroda szerint az egyik, a Richter-skála szerinti 7,0-es erősségű földrengés középpontja az Indiai-óceán mélyén, az indonéziai Banda Aceh városától 345 kilométerre nyugatra volt, 410 kilométerre a vasárnapi szökőárt okozó, 9-es erősségű rengés középpontjától. Az utórengések nem okoztak anyagi károkat, sem újabb szökőárt.

Szumátrán és Srí Lankán is megjelent a kolera

A katasztrófa sújtotta térségekben a mentőalakulatok versenyt futnak az idővel. Százezreket fenyeget járványveszély, sokan éheznek. Banda Acehben 200 koleragyanús esetet észleltek a hajléktalanná vált emberek egyik gyűjtőtáborában. Egy Srí Lanka-i menekültttáborban pedig négy embernél diagnosztizálták a betegséget.

Nincs elég tiszta ivóvíz a túlzsúfolt gyűjtőtáborokban, a rossz higiéniai körülmények nagy járvány kitörésével fenyegetnek. Emberek milliói várnak segítségre: élelmiszerre, tiszta ivóvízre, gyógyszerre, sátrakra, takarókra.

A mentőalakulatok és a segélyek azonban csak nehezen tudják megközelíteni a katasztrófa sújtotta térségeket, különösen az indonéziai Szumátrán, amely a legközelebb van a vasárnapi földrengés epicentrumához.

Thaiföldön például elefántokat vetnek be szállításra és munkavégzésre Phuketen és Khao Lak üdülőhely térségében, mert a gépjárművek rendre elakadnak a romok és törmelékek között, illetve a tengerparti utakra zúdult sok-sok tonna homokban. Az ENSZ menekülteket segélyező szervezete bejelentette, hogy légihidat létesít a térség valamely megközelíthető nagyvárosa és a legnagyobb mértékben sújtott szumátrai Aceh tartomány között.

Az Egyesült Államok tengerészgyalogos alakulatokat és húsz helikoptert küld a szökőártól sújtott Srí Lankára, és a dél-ázsiai térség egészét tekintve több ezer fős akciót indít a mentési munkálatokban való segítségnyújtás végett - jelentették be szombaton. A vietnami háború vége, 1975 óta ez lesz az egyik legnagyobb amerikai csapatmozgás a térségben.

A Srí Lankára küldendő kontingens létszámát legfeljebb ezerötszáz főre tervezik, erről majd a szükségletek pontos ismeretében döntenek - jelentette ki Tom Collins ezredes Colombóban, Srí Lanka fővárosában. A hadsereg több mint húsz hajóját küldik az Indiai-óceán térségébe több ezer fős haditengerészeti és tengerészgyalogos állománnyal, ezer fős szárazföldi alakulattal. Amerikai katonai gépek segédkeznek a légi szállításban Indonéziában, Thaiföldön és Srí Lankán is.

Kétmilliárd dollárt gyűjtött eddig a világ

Nagy segítőkészség nyilvánul meg a szerencsétlenül járt térség lakossága iránt a világ más tájain is. Az eddig folyósított illetve a felajánlott segélyek összege szombaton elérte a kétmilliárd dollárt. Csak Japán félmilliárd dollárnyi segélyt ajánlott fel. Nemcsak a kormányok ajánlottak segítséget azonban, hanem társadalmi szervezetek és magánszemélyek sokasága is.

Colin Powell amerikai külügyminiszter és Kofi Annan ENSZ-főtitkár további adakozásra szólította fel a kormányokat és az embereket. New York-i találkozójuk után a katasztrófa példátlan mértékét hangsúlyozták, és úgy vélekedtek, hogy ilyen helyzetben nagyvonalúnak kell lennie a nemzetközi közösségnek a károsultak segélyezésében. Annan felhívta arra is a figyelmet, hogy nagyon fontos a különféle térségekből és forrásokból érkező segélyek hatékony nemzetközi összehangolása.

Az Indiai-óceán térségét sújtó pusztító szökőár áldozatainak emléke állt II. János Pál pápa szombaton elmondott újévi imájának középpontjában. "E katasztrófa áldozataiért és az áldozatokhoz közel állókért elmondott imáimban megemlékezem a világ minden részén kimutatott együttérzésről is" - mondta a katolikus egyházfő a római Szent Péter téren összegyűlt több ezer hívő előtt elhangzott hagyományos újévi üdvözletében.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK