Nyolcvanöt áldozat Irakban

Vágólapra másolva!
Legalább nyolcvanöt ember meghalt, százon fölül a sebesültek száma a csütörtökön az iraki Balad városban elkövetett robbantásos merényletek sorozatában - közölték helyi kórházi források. A sérültek között van a város rendőrparancsnoka és négy további rendőr is.
Vágólapra másolva!

Szinte egyidejűleg robbant fel három pokolgép a Bagdadtól 80 kilométernyire északra fekvő, túlnyomórész síiták lakta városban, ami nyilvánvalóvá teszi, hogy összehangolt akciókról van szó. Mindhárom esetben öngyilkos merénylő követte el a véres tettet, s mindegyik esetben autóba rejtett robbanószerkezet okozta a pusztítást.

Az egyik detonáció egy forgalmas piactér, a belvárosi zöldségpiac közelében lépett működésbe egy olyan utcán, amelyen egy bankfiók és egy rendőrőrs is található. Ebben a városban számos hasonló merényletet követtek már el korábban az iraki kormány és az országban állomásozó idegen erők ellen harcoló csoportok. Balad jelentős amerikai légitámaszpontnak ad otthont. A szunnita fegyveres csoportok újabban gyakran veszik célba a síita közösséget; támadásokat intéznek síita városnegyedek, községek, mecsetek ellen.

Az al-Kaida Abu Muszab az-Zarkávi vezette iraki szervezete fogadkozik, hogy totális háborút indít a síita közösség ellen. Az amerikai segítséggel hatalomra jutott iraki kormányban és a nemzetgyűlésben a síita és a kurd közösség képviselői játszanak meghatározó szerepet. Az általuk elfogadott alkotmánytervezet lehetővé tenné mindkét közösség számára az Irakon belüli autonómiát, ami ellen a szunnita közösség képviselői felháborodottan tiltakoznak. A síita közösség elleni támadások elkövetőinek feltehető célja a két közösség közti polgárháború kirobbantása, hogy megbénítsák vagy legalább lelassítsák a politikai rendezés folyamatát.

.