Megaláztak két magyar diákot szerb társaik

Vágólapra másolva!
Szerb fiatalok magyar diákokat aláztak meg és bántalmaztak pénteken egy szabadkai általános iskolában - írja az újvidéki Magyar Szó. A vajdasági kisebbségügyi minisztérium októberben toleranciaprogramot indít az esetek megfékezésére.
Vágólapra másolva!

Ismét iskolai incidensről számol be kedden a Magyar Szó című újvidéki napilap. A lap szerint pénteken estefelé az egyik szabadkai általános iskola sportpályáján szerb fiatalok hasba rúgtak és tíz kör lefutására kényszerítettek egy magyar diákot, illetve ugyancsak magyar társának pedig jó néhány guggolótámaszt kellett megcsinálnia, miközben fenyegetően körbeállták. A megaláztatás, bántalmazás oka, hogy az 5-6 szerb srác nem találta meg a magyar fiúk egyik ismerősét, akivel valamilyen semmiség miatt akartak leszámolni.

A Magyar Szó szerint nem egyedi esetről van szó, az iskolaudvarokban, játszótereken igen gyakran megtörténik, hogy a "büntetőbrigád" ilyesmire kényszeríti a gyerekeket, de tartva a bosszútól a szülők nem mernek a nyilvánosság elé állni. "Felháborodva figyeljük, hogyan próbálják az illetékesek sorra szőnyeg alá söpörni ezeket az eseteket, bűvészmutatványokat végeznek, hogy eltereljék még a gyanúját is annak, hogy esetleg nemzeti indíttatású esetekről van szó, az áldozatok azért húzták a rövidebbet, mert magyarok" - írja az esethez fűzött kommentárjában a lap.

A Magyar Szó beszámol arról is, hogy a vajdasági kisebbségügyi minisztérium által októberben indítandó toleranciaprogram első rendezvénye szombaton lesz a nagybecskereki sportpályán. Korhecz Tamás tárcavezető szerint a tartományi kormányzat széles körű programmal próbálja hatékonyan elejét venni az elmérgesedő folyamatnak. A magyar kormány által is támogatott program tömeges részvételű iskolai akciókból áll, amelyek egymás jobb megismerését, a barátkozást, a kapcsolatok elmélyítését, az előítéletek háttérbe szorítását szolgálják.