Vágólapra másolva!
Elérte a négyes fokozatot a Rita hurrikán, ezzel ugyanolyan erős lett, mint a múlt hónap végén pusztító Katrina. A Rita várhatóan Texas partjaira csap le, azonban Louisianában is rendkívüli állapotot vezettek be, mert a vihar ott is hatalmas esőzéseket okoz majd. Megkezdték New Orleans lakosainak ismételt kitelepítését is. Ez már az ötödik nagy erejű forgószél az idei hurrikánszezonban az Egyesült Államok déli partjainál.
Vágólapra másolva!

Szerdán elérte a négyes fokozatot a Rita hurrikán az ötfokozatú Saffir-Simpson-skálán. A hurrikánban jelenleg 220 kilométer per órás szél fúj, de ha tovább erősödik, akár a 250 kilomteres óránkénti sebességet is elérheti.

A forgószél középpontja szerda hajnalban 230 kilométerre nyugatra volt Key Westtől, és 210 kilométerre északkeletre Havannától. A Rita 22 kilométer per órás sebességgel halad nyugat felé. Várhatóan helyi idő szerint a péntek esti órákban ér partot Texasban, New Orleanstől jócskán nyugatra. A Nemzeti Hurrikánközpotnban ugyanakkor nem zárják ki annak a lehetőségét, hogy a vihar irányt változtat, és a louisianai partokra csap le, vagy délebbre sodródik, és Mexikó északi részén pusztít majd.

Ezért is és a várható hatalmas esőzések miatt vezettek be rendkívüli állapotot Louisianában. Eközben New Orleansban, ahol a múlt hónap végén a Katrina hurrikán okozott súlyos pusztítást, a mentőalakulatok megkezdték egyes lakosok ismételt kitelepítését otthonaikból - jelentette be Ray Nagin polgármester.

New Orleans környékén ötszáz gépjárművet helyeztek készenlétbe, hogy szükség esetén gyorsan ki tudják menekíteni a helyieket. A város lakói előző nap kezdtek visszaköltözni a Katrina pusztítása után a város egyik hivatalosan is "megnyitott" negyedébe, ám a polgármester még hétfőn felfüggesztette a műveletet, sőt a már ott tartózkodókat is távozásra kérte. Előzőleg magas rangú amerikai szövetségi tisztségviselők - köztük maga Bush elnök - sorozatosan óva intették Nagint attól, hogy visszaengedje az embereket a városba. Arra hivatkoztak, hogy az újabb forgószél oly mértékben felkorbácsolhatja a hullámokat, hogy a víz az ideiglenesen megerősített gátakat áttörve esetleg ismét elönti a várost.

A hurrikán közeledte miatt az olajtársaságok kedden óvintézkedésként több száz alkalmazottjukat menekítették ki a Mexikói-öbölből.

MTI/[origo]