Észak-Korea felhagy atomprogramjával

Vágólapra másolva!
Észak-Korea ígéretet tett, hogy felhagy atomprogramjával, visszatér az atomsorompó egyezményhez és hozzájárul, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrizze nukleáris tevékenységét. Cserébe az USA megígérte, hogy tiszteleben tartja az északiak szuverenitását, és nem áll szándékában megtámadni az országot. Erről a Pekingben folyó hatoldalú tárgyalásokon állapodtak meg a felek.
Vágólapra másolva!

Megállapodás született egy közös nyilatkozatról hétfőn Pekingben az észak-koreai nukleáris válságról folyó hatoldalú tárgyalásokon, amelyben Phenjan ígéretet tett, hogy lemond valamennyi nukleáris programjáról, mielőbb visszatér az atomsorompó-egyezményhez és hozzájárul, hogy a Nemzetköi Atomenergia Ügynökség felügyelje nukleáris tevékenységét.

"Ez a legfontosabb eredmény a hatoldalú tárgyalások több mint két éve történt kezdete óta" - közölte Vu Da-vej kínai külügyminiszter.

Az eddig nyilvánosságra került részletekből kiderül: Phenjan kész alávetni magát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrzéseinek is. A közlemény szerint az Egyesült Államok és Észak-Korea ígéretet tett egymás szuverenitásának és a békés egymás mellett élés jogának tiszteletben tartására, továbbá lépéseket tesznek kapcsolataik normalizálására. Ugyancsak a kapcsolatok rendezését kívánja Phenjan és Tokió is.

Az egyezmény szerint "az Egyesült Államok megerősíti, hogy nem állomásoztat atomfegyvert a Koreai-félszigeten, és nem áll szándékában megtámadni vagy megszállni (Észak-Koreát) sem nukleáris, sem hagyományos fegyverekkel". Észak-Korea "kijelentette, hogy joga van a békés célú nukleáris energiatermelésre", amelyet a többi állam "tiszteletben tart". Az egyezményben szerepel még energiasegély nyújtása Észak-Koreának, és "gazdasági együttműködés az energiatermelés, a kereskedelem és a befektetés területén".

A hatoldalú tárgyalásokon az észak-koreai atomprogrammal kapcsolatos három éves patthelyzetet próbálták megoldani. A pekingi tanácskozás már a negyedik fordulója volt az ezt célzó megbeszéléseknek. Ezeket egy későbbi időpontban folytatják, akkor egy könnyűvizes atomreaktorra vonatkozó északi igényt vitatnak meg.

Az Új-Kína hírügynökség bejelentése szerint a részt vevő hat ország - a két Korea, Kína, Japán, az Egyesült Államok és Oroszország - egyhangúlag jutott állapodásra a közös közleményben.

MTI/[origo]