Bush és Putyin az egységet hangsúlyozza

Vágólapra másolva!
Nézeteik azonosságát vagy közelségét igyekezett kidomborítani George Bush amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök a washingtoni Fehér Házban tartott pénteki találkozójukat követő sajtóértekezletükön.
Vágólapra másolva!

Bush elnök hangoztatta, hogy az Egyesült Államoknak és Oroszországnak ugyanaz a célja, nevezetesen az, hogy Irán és Észak-Korea ne birtokoljon nukleáris fegyvert. Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy a két ország álláspontja közel áll egymáshoz Irán és Észak-Korea ügyében. Washington nukleáris fegyverkezési ambíciókkal vádolja mindkét országot.

Bush elnök bizonyosnak nevezte, hogy az iráni atomfegyverkezési törekvések ügye az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kerül, ha a teheráni kormány nem teljesíti békésnek mondott nukleáris programjával kapcsolatban vállalt kötelezettségeit. Azt pedig a diplomácia fogja eldönteni, hogy ez mikor történik meg - tette hozzá Bush.

Az orosz elnök, aki nyilatkozatában George-nak nevezte amerikai partnerét, Irán ügyében az egyeztetés fontosságát emelte ki, valamint azt is mondta, hogy a diplomáciai lehetőségeit még nem merítették ki. Hangoztatta, hogy Oroszország is osztja azt a célt, hogy Irán ne birtokoljon atomfegyvereket, de úgy vélte, Teherán polgári célokra, nem fegyverkezésre akarja felhasználni a nukleáris energiát. Putyin egyetlen szóval sem támogatta, hogy az ügyet esetleg a világszervezet elé utalják. Úgy ítélte meg, hogy az észak-koreai és az iráni atomprogram körüli vitát építő szellemű párbeszéd útján kell rendezni.

Bush elnök a sajtóértekezleten kihangsúlyozta, hogy mindketten látják a tömegpusztító fegyverek terjedésének a veszélyét, azt, hogy hideg vérű gyilkosok tömegeket ölnének meg, ha tömegpusztító fegyverhez jutnának. A két államfő az ENSZ jubileumi közgyűlésén aláírta a nukleáris terrorizmus megakadályozásáról elfogadott nemzetközi egyezményt.

Putyin a sajtóértekezleten kijelentette, hogy az egykori Szovjetunió tagállamainak külső nyomásgyakorlás nélkül kell megválasztaniuk fejlődésük irányát. Elmondta azt is, hogy jövőre a hét legfejlettebb ipari államot és Oroszországot tömörítő Nyolcak országcsoport (G8) soros elnökeként a globális energetikai biztonságot, a demográfiai problémákat és az oktatást kívánja a G8 figyelmének előterébe helyezni.

Bush elnök kormánya segítségét ígérte Putyinnak a tárgyalások lezárásához annak érdekében, hogy Oroszország még az év végéig a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tagja legyen. Az amerikai elnök megköszönte a Katrina pusztítása után nyújtott orosz segítséget, Putyin pedig országa mély együttérzéséről biztosította vendéglátóját.

Bush elnök amerikai újságírók kérdéseire válaszolva közölte, hogy az újjáépítési programjának nincsen felső költséghatára. "Annyiba fog kerülni, amennyibe" - tette hozzá. Leszögezte, hogy adót nem emelnek, de néhány szükségtelen kiadást törölhetnek a költségvetésből.