Lövöldözések kísérik New Orleans kiürítését

Vágólapra másolva!
Alig pár tucat túlélő maradt New Orleansban a kitelepítések nyomán. A Katrina hurrikán által leginkább sújtott amerikai városból 40 repülőből álló légihíd vitte el az embertelen körülmények között ottrekedt embereket. A hatóságok egy fegyveres incidensban öt embert agyonlőttek. A mentési munkálatok lassú megindulása miatt egyre több kritika éri a szövetségi kormányzatot, fekete jogvédők szerint a késlekedés oka a "faji igazságtalanságban" rejlik.
Vágólapra másolva!

Fegyveresekkel keveredtek tűzharcba a rendőrök New Orleansban, ötöt agyonlőttek közülük. Az incidens a Danziger-hídon történt, amely a Pontchartrain-tó és a Mississippi-folyó között van. A helyszínre érkező költöztetőkre állítólag a hídon ismeretlenek lövöldözni kezdtek, a szállítókat kísérő rendőrök pedig visszalőttek. A lövöldözők közül öten meghaltak, a mentőakcióban részt vevő szállítók közül senki nem halt meg. Korábban a belbiztonsági miniszter azt közölte, hogy a hatóságok helyreállították a rendet, és teljes gőzel folyik a mentőakció.

Már csak néhány túlélő maradt a hurrikán pusztítását elszenvedett New Orleans lakónegyedeiben, miután nagy részüket a mentőakciók keretében vasárnapra elszállították. A hatóságok kötelező kiürítést rendeltek el, de még mindig vannak, akik kitartanak amellett, hogy nem hagyják el otthonukat. "Nem maradhat senki a házában, heteket, sőt talán hónapokat vesz majd igénybe a város mentesítése a víztől és a kosztól" - mondta az amerikai belbiztonságért felelős Michael Chertoff. Időközben megkezdődött az áldozatok holttesteinek elszállítása is. Vasárnap kora délutánig 59 holttestet gyűjtöttek össze.

Ugyan pontos becslésekre még nem volt lehetőségük a hatóságoknak, az amerikai egészségügyi miniszter szerint biztos, hogy ezrekben mérhető majd Katrina hurrikán halálos áldozatainak száma. Michale Levitt ezt - a szövetségi hatóságok részéről elsőként - a CNN vasárnapi adásában közölte. Ray Nagin New Orleans-i polgármester szerint ugyanakkor egyedül városában ilyen nagyaságrendű lehet a halottak száma, egy magas rangú egészségügyi illetékes pedig a Fox News hírtelevíziónak úgy nyilatkozott, hogy feltételezéseik szerint egyedül egyetlen hullaházban - egy börtönben - egy-kétezer holttest található.

New Orleansból vasárnapra több tízezer embert menekítettek ki buszok, helikopterek, és repülőgépek segítségével. Összesen 40 repülőgép szállította a menekülteket megállás nélkül. Norman Mineta amerikai közlekedési miniszter szombat esti washingtoni sajtóértekezletén közölte, hogy a szombaton megnyitott légihidat mindaddig működtetik, amíg szükség van rá. Vasárnapra kiürítették a vihar előtt menedéknek kijelölt Louisiana Superdome-ot és az Ernest Morial Kongresszusi Központot.

A két helyszínen emberek tízezrei tengődtek katasztrofális körülmények között, élelem, víz és alapvető higiéniai feltételek nélkül. A kiszabadultak éjjelente rájuk törő bandákról, nemi erőszakról, gyilkosságokról számoltak be. A kitelepítésen dolgozók ugyanakkor jelezték, hogy még mindig emberek százai igyekeznek a két épület felé, hogy feljussanak egy-egy buszra, repülőre, ami elviszi őket a városból - írja a CNN. New Orleans nemzetközi repülőterén azonban még több ezer ember várakozik.

New Orleans "gyakorlatilag szellemvárossá vált" - jelentette a CNN helyszíni tudósítója, bár sokan vannak akik még mindig nem akarják elhagyni a települést. Michael Chertoff belbiztonsági miniszter szerint ugyanakkor mindenkinek el kell hagyni a várost, és a rendfenntartóknak házról házra járva kellene átkutatniuk New Orleanst. A segélyakció katonai parancsnoka szerint először a túlélőket menekítik ki a településről, és csak ezt követően kezdődhet meg az áldozatok holttesteinek összegyűjtése. New Orleansban jelenleg 4000 katona teljesít szolgálatot, és további 7000 érkezik a következő napokban.