Skizofrén nő szúrta le Roger testvért

Vágólapra másolva!
Skizofrén hajlamai miatt szerepel a romániai Mentálhigiéniai Liga nyilvántartásában az a román nő, aki meggyilkolta Roger testvért, a Taizé Közösség alapítóját - olvasható a Cotidianul című román napilap csütörtöki számában. Luminita Solcan azt vallotta a rendőröknek, hogy nem akarta megölni Roger testvért, csak fel akarta hívni a figyelmét egy pedofil ügyre.
Vágólapra másolva!

A román lapok mindegyike beszámolt arról, hogy egy román állampolgárságú nő szúrta le Roger testvért, a franciaországi ökumenikus Taizéi Közösség alapítóját. Az Adevarul, a Romania Libera, a Gandul és több más újság is Jean-Lois Coste francia főügyész franciaországi sajtóértekezletét idézve írta: a 36 esztendős Luminita Solcanról van szó, aki a romániai Iasi-ból érkezett a helyszínre. A francia rendőröknek elmondta, hogy nem akarta megölni az egyházi személyiséget, egyszerűen csak magára akarta vonni a figyelmet. Beszélni akart Roger testvérrel, de nem sikerült, mert túl sokan voltak körülötte. Csakhogy kiderült: a nő előzőleg kést vásárolt a Taizé közelében lévő Clunyban, ez a tény pedig előre megfontolt ölési szándékra utal. Luminita állítólag azt vallotta, hogy fel akarta hívni Roger testvér figyelmét egy pedofil ügyre a Iasi-i katolikus egyház kebelén belül, de nem sikerült hallatnia szavát a tömegben.

Luminita anyja Iasi-ban a Cotidianul kérdésére elmondta: lánya vasárnap indult el Lyonba zarándokútra. "Nyugodt, hithű és istenfélő az én lányom, senkinek sem tudna ártani" - mondta az anya, aki ugyanakkor elismerte, hogy Luminita szerepel a Mentálhigiéniai Liga nyilvántartásában, mivel olykor skizofrén rohamai vannak. Az újság szerint Luminita elektronikai és telekommunikációs szakon szerzett felsőfokú diplomát, de jelenleg nincs munkája.

Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök szolidaritását fejezte ki a katolikus közösség egészével. A lapok által idézett nyilatkozatában úgy fogalmazott: Roger atya nemcsak a fiatalok, hanem általában minden ember számára példakép volt, függetlenül attól, ki milyen vallási felekezethez tartozik.