Lengyel újságírót vertek meg Moszkvában

Vágólapra másolva!
Megverték Moszkvában a Rzeczpospolita című lengyel lap tudósítóját csütörtökön, miután már hasonló támadás érte a lengyel nagykövetség két munkatársát is az elmúlt napokban.
Vágólapra másolva!

- Négy vagy öt személy megtámadta moszkvai tudósítónkat, Pawel Reszkát. Megütötték, megrugdosták, ami miatt kórházba kellett vinni kezelésre - közölte Varsóban a lap főszerkesztője, Grzegorz Gauden, hozzátéve, hogy az újságíró feljelentést fog tenni a rendőrségen.

A megvert újságíró már tájékoztatta a moszkvai lengyel nagykövetséget és a varsói külügyminisztériumot. Elmondta, hogy a támadók először fejbe ütötték, majd miután a földre esett, összerugdosták. Ugyanolyan módon bántalmazták a tudósítót, ahogyan a napokban összevertek két másik lengyel állampolgárt.

Lengyelország szerdán hivatalosan tiltakozott, és felszólította az orosz hatóságokat, hogy biztosítsák diplomáciai személyzete védelmét, mert előzőleg, vasárnap és szerdán a moszkvai lengyel nagykövetség két munkatársát - egy műszaki alkalmazottat és egy diplomatát - is megtámadtak és összevertek az utcán. Szombaton a moszkvai lengyel nagykövetség egy orosz állampolgárságú sofőrjét is bántalmazták.

Az ügy előzményéhez tartozik valószínűleg, hogy július 31-én Varsóban verték meg és rabolták ki három orosz és egy kazah diplomata gyerekeit. Vlagyimir Putyin orosz elnök élesen elítélte a tettet, és hivatalos bocsánatkérést követelt Varsótól, amire viszont az nem volt hajlandó, mondván, hogy nem politikai, hanem köztörvényes bűncselekményről van szó. A lengyel rendőrség az üggyel összefüggésben orgazdaság miatt előzetes letartóztatásba helyezett két személyt, akiknél a diplomatagyerekektől elrabolt tárgyakat találtak.