Hőség, áradások, szélvész és tűzvész Európában

Vágólapra másolva!
Szélsőséges időjárás tapasztalható Európa-szerte. A Balkán-félszigeten a nagy esők, áradások és szélviharok okoztak gondokat pénteken, az Ibériai-félszigeten a hőség és a vele járó erdőtüzek. Tartós esőzés és kisebb áradások következtében víz alá kerültek Bulgária és Románia egyes részei. Dél-Franciaországban pedig aszály pusztít.
Vágólapra másolva!

Szófiától keletre három bolgár kisvárosban rendeltek el rendkívüli állapotot az elemi csapás miatt. Ezek egyikében, a Szófiától 40 kilométernyire keletre fekvő Ihtimanban 2000 embert iskolákban helyeztek el, mert ezer ház víz alá került. A város egyes utcáin két méter magasan állt a víz, mert a környéken több patak és kisebb folyó kilépett a medréből. Ihtiman körzetében tíz további kisebb település is víz alá került. A városban vesztegel órák óta az Isztambul felé tartó nemzetközi gyorsvonat, mert a víz alámosta és ezzel veszélyessé tette a vasúti pályaszakaszt. Hasonló okból leállt a vasúti közlekedés Szófia és Burgasz fekete-tengeri kikötő, fürdőhely között is.

Számos országút is járhatatlanná vált, Szófiában leállt a villamosközlekedés. Kosztenecben víz alá került a helyi kórház földszintje és első emelete. Számos bulgáriai ipari üzemet is elárasztott a víz. Komoly károk keletkeztek a mezőkben és kertekben. Bulgária néhány településén annyi eső esett augusztus első napjaiban, mint máskor egész hónapban.

Romániában villanyvezetékeket rongált meg a vihar. 177 kisebb-nagyobb település áram nélkül maradt egy időre.

Horvátországban szélviharok okoznak károkat, és veszélyeztetik az úton és vízen levőket, főleg az adriai-tengeri partvidéken. Egy cseh turista eltűnt, miután a nagy szélben kiment a nyílt vízre gumicsónakján. A csónakot később üresen találták meg a tengeren, messze a parttól. Egy német család is kisodródott a nyílt vízre, miután az erős szél eltörte vitorlásuk árbocát, és a jármű irányíthatatlanná vált. A horvát parti őrség nagy erőfeszítéseket tesz kimentésükért.

A szárazföldön egy fontos észak-déli irányú országút több szakaszát kellett lezárni az orkánerejű szél miatt, miután egy teherautó és négy lakókocsi is szakadékba zuhant. Az időjárás-jelentések szerint péntek estétől kezdve fokozatosan javul az idő a térségben.

Hőség, tűz, aszály

Forrás: EPA
...Bulgáriában a víz a gond

Szárazság és perzselő hőség gyötri eközben a portugálokat és a spanyolokat, aszály pusztít Dél-Franciaországban és Észak-Olaszországban.

"Portugália lángokban áll" - írta pénteki számában a Correio da Manha című portugál lap, arra utalva, hogy az országnak alig van olyan térsége, ahol ne égne valahol eukaliptuszerdő vagy paratölgyliget. A közép-portugáliai Leiria és Aveiro környékét sújtják leginkább erdőtüzek. Az itt-ott feltámadó szél sűrű füstfelhőket hajt időnként a városok fölé, némelyik Lisszabon és Porto elővárosait is elérte. Az ország legfontosabb autópályáját, a Lisszabont és Portót összekötő A1-est több órára le kellett zárni a felette gomolygó sűrű füst miatt.

Portugália sűrűbben erdősített északi és nyugati részein a lángok itt-ott átcsaptak lakott területekre is, belekaptak lakóépületekbe, gépkocsikba. 3000 tűzoltó küzd folyamatosan a lángokkal, ennek ellenére számos veszélyeztetett falu lakossága panaszkodik, hogy magára van utalva, mert a tűzoltóság nem biztosít nekik segítséget. Antonio Costa belügyminiszter, a tűzoltók túlterheltségére hivatkozva, megértést kért a lakosságtól.

A turisták által leginkább látogatott dél-portugáliai Algarve vidéke, amely sokkal kevésbé erdős, mint az északi és középső területek, egyelőre elkerülte ezt a csapást.

A szomszédos Spanyolországban is nagy károkat okoznak az erdőtüzek. Az ország északi részén elterülő Navarra egyik nagy erdősége, amelyet Pamplona város "tüdejeként" is szoktak emlegetni, több ponton lángokban áll. A szintén északi León tartományban 1400, az ország középső részén fekvő Toledo környékén pedig ezer hektárnyi erdő égett le az utóbbi napokban.

A meteorológia a hét végére sem ígér enyhülést az elgyötört Ibériai-félsziget számára. Éppen ellenkezőleg, újabb hőségrekordok várhatók. A félsziget egyes részein várhatóan 44 Celsius-fokig kúszik majd fel a hőmérő higanyszála.

Dél-Franciaországban főleg a folyóvizek élővilága sínyli meg a nagy szárazságot, nagy a halpusztulás a több ezer kilométernyi hosszúságban teljesen vagy majdnem teljesen kiszáradt folyókban, patakokban. Észak-Olaszországban az idei rizs-, kukorica- és szójatermést fenyegeti a Pó egész medencéjét sújtó szokatlan szárazság. Már télen is kevés hó hullott a folyó mellékvizeit tápláló hegyekben, tavasz óta pedig alig esik eső. A Pó vízszintje július 29-én Cremonánál majdnem megdöntötte 2003-as negatív rekordot.