Eltemették a tévedésből lelőtt brazilt

Vágólapra másolva!
Eltemették szülővárosában azt a brazil férfit akit brit rendőrök lőttek le tévedésből. A rendőrök azt hitték, hogy a férfi öngyilkos merényletre készül a metróban. A temetéssel egyidőben Londonban gyászmisét tartottak a Westminster székesegyházban. Brazíliában tízezer ember rótta le kegyeletét a tévedéből meggyilkolt brazil villanyszerelő ravatalánál.
Vágólapra másolva!

Eltemették szülővárosában, Gonzagában helyi idő szerint pénteken Jean Charles Menezes brazil villanyszerelőt, akit brit rendőrök egy hete lőttek agyon, miután tévedésből terroristának nézték őt.

A temetéssel összehangolt londoni gyászmisén az angol és walesi katolikus egyház feje óva intette a hatóságokat attól, hogy "a terrorizmus elleni harc érdekében egyre kíméletlenebb lépésekhez" folyamodjanak. A westminsteri katedrálisban összegyűlt több száz gyászoló, köztük barátok és családtagok előtt Cormac Murphy-O,Connor bíboros, westminsteri érsek egyebek közt azt mondta, hogy az embereknek, ha fenyegetésekkel néznek szembe, sohasem szabad "behódolniuk a félelem logikájának". A bíboros emlékeztetett arra, hogy Tony Blair brit miniszterelnök a legmélyebb sajnálatát fejezte ki a 27 éves brazil vendégmunkás tragédiája miatt, egyúttal üdvözölte a kormány által beígért átfogó vizsgálatot.

"A családnak és a barátoknak tudniuk kell az igazat, hogy igazság és megbocsátás lehessen, és a sebek begyógyulhassanak. Nagy-Britanniának ugyancsak tudnia kell, hogy valójában mi történt múlt pénteken. Le kell vonnunk Jean Charles tragikus halálának tanulságait, és meg kell valósítanunk a szükséges változtatásokat" - mondta.

A hatezer lakosú brazíliai Gonzagában több százan kísérték végső útjára Menezest. A városka dombtetőn fekvő temetőjében a gyászolók rózsái záporoztak az egy hete lelőtt férfi koporsójára. Menezes zokogó édesanyját, férje és a rokonok támogatták két oldalt, amidőn egy szál rózsát helyezett el fia koporsóján. A tömegből a brazil zászló alapszíneit viselő sárga-zöld léggömböket bocsátottak fel az ég felé, s - a fontos vagy közismert személyiségek temetésén elterjedt brazil szokás szerint - tapsoltak, mielőtt végleg leeresztették a koporsót a sírba.

Előzőleg több mint tízezer ember rótta le kegyeletét Menezes koporsója előtt a szülőváros és a környező települések lakói közül, ahonnan sokan - a tragikus halált halt villanyszerelőhöz hasonlóan - külföldi munkával tartják el magukat és családjukat. A Menezes erőszakos halála dühöt és felháborodást váltott ki Brazíliában. Civil ruhás brit nyomozók múlt pénteken egy londoni metróállomáson nyolc fejlövéssel végeztek a férfival, miután hosszabb ideig üldözték, mert merénylőnek vélték.