Izrael folytatja a megtorlást a Gázai övezetben

Vágólapra másolva!
Az izraeli hadsereg péntek este újabb célzott légi csapást hajtott végre a Hamász emberei ellen a Gázai övezetben. Így már a harmadik támadást indították ezen a napon a palesztin ellenállási mozgalom tagjainak likvidálására, egy korábbit szintén a Gázai övezetben, egyet pedig Ciszjordánia északi részén. Összesen öt tagját ölték meg a Hamásznak, egy aktivistát pedig megsebesítettek - közölte az izraeli hadsereg és a Hamász radikális palesztin szervezet.
Vágólapra másolva!

Ariel Saron izraeli miniszterelnök péntek este az izraeli televízióban bejelentette, hogy Izrael korlátozás nélkül vissza fog vágni az Iszlám Dzsihád palesztin csoportnak, amely öt izraeli halálát követelő öngyilkos merényletet követett el az elmúlt héten. Saron utasítást adott a hadseregnek, hogy "minden szükséges intézkedést" tegyen meg a "terrorszervezetek" ellen.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy a pénteki célzott támadásokat megelőzően hét hónapja nem hajtottak végre ilyen akciót. Saron a magánkézben lévő izraeli kettes tévécsatornának nyilatkozva azt mondta, hogy nem korlátozza a hadseregnek adott utasítást. Közben a tévé képeinek tanúsága szerint a hadsereg több harckocsija és páncélozott járműve gyülekezett a Gázai övezet határán belül, mert Saul Mofaz védelmi miniszter utasítást adott a hadseregnek egy szárazföldi hadművelet megtervezésére az övezet északi részén.

A kormányfő ismét elmondta, hogy a gázai övezetbeli zsidó kolóniák felszámolása a terveknek megfelelően augusztus közepém megtörténik, "de nem tűz alatt", amivel arra utalt, hogy semmiképpen nem halasztják el a kivonulást, hanem inkább gondoskodnak arról, hogy a palesztin szélsőségesek ne kövessenek el támadást a kivonulókkal szemben.

A kormányfő egyik neve elhallgatását kérő közeli munkatársa elmondta: a támadások nem változtatnak az izraeli vezetési abbéli eltökéltségén, hogy a tervezett időpontban végrehajtsa a kivonulást, ám ha azok folytatódnak, Izrael erőteljesebb válaszcsapásokat intézhet a támadók ellen.

Forrás: EPA
Izraeli katonák palesztin gyanúsítottakat vettek őrizetbe

Dán Haluc izraeli vezérkari főnök pedig üzletemberekkel találkozva arról beszélt, hogy Izrael most elsősorban a terrorizmus elleni küzdelemmel fog foglalkozni, s csak utána a gázai övezeti kivonulással. A tábornok leszögezte: a kivonulást nem palesztin támadások közepette fogják végrehajtani, mert mostantól kezdve "gondjuk lesz a terrorizmusra".

A Hamász szóvivője közölte, hogy a pénteki izraeli légitámadások "megnyitották a pokol kapuját", és hogy szervezetük felülvizsgálja az általuk hét hónap óta tartott tűzszünetet.

A pánteki izraeli támadások kiváltó oka, hogy csütörtökön a Gázai övezetből kilőttek négy rakétát izraeli területre, s ezek közül az egyik lakóházba csapódva megölt egy nőt. Utána a Hamász közölte, hogy ők indították a rakétákat.

A Hamász rakétatámadásainak megakadályozására a palesztin rendőrség napközben tűzharcot vívott a szélsőséges szervezet fegyvereseivel Gáza város utcáin. Ezekben meghalt két tizenéves palesztin, további 25 pedig megsebesült. Az utóbbi években ez volt a palesztinok legsúlyosabb belső összecsapása.