Öngyilkos merénylő robbantott Netanjában

Vágólapra másolva!
Az Iszlám Dzsihád szélsőséges palesztin szervezet egy tagja öngyilkos robbantásos merényletet követett el kedden, közép-európai idő szerint 18 óra előtt nem sokkal, Netanja izraeli kikötőváros egyik bevásárlóközpontjának bejáratánál, és megölt 2 embert, további 40-et pedig megsebesített - jelentették az izraeli hatóságok.
Vágólapra másolva!

Mindkét halálos áldozat izraeli járókelő volt. A merénylet súlyos csapás az öt hónapja érvényben lévő izraeli-palesztin tűzszünetre. Az izraeli katonai rádió szerint a sérültek egy része súlyos állapotban van. Szemtanúk elmondása szerint járókelők megakadályozták ugyan, hogy a merénylő bemenjen a Hasaron plázába, de sikerült felrobbantania a testére erősített robbanószert.

Az Iszlám Dzsihád egy tagja a Reuters brit hírügynökség túl-karmi irodáját hívta fel telefonon, és közleményben tudatta, hogy egy emberük volt a merénylő. A ciszjordániai Túl-Karm mindössze 12 kilométerre van Netanjától. Az izraeli rendőrség közölte, hogy a merénylettel kapcsolatban letartóztatta az Iszlám Dzsihád egy tagját.

Egy izraeli tisztségviselő a merényletről értesülve kijelentette, hogy a Palesztin Hatóság "nem tesz semmit a terrorizmus ellen". Száeb Erekát, az Izraellel folytatott tárgyalások minisztere a Palesztin Hatóság nevében elítélte a merényletet, melynek célja szavai szerint az, hogy a Gázai övezetből tervezett izraeli kivonulás ne mehessen végbe békés, szervezett formában.

Az Iszlám Dzsihád többször megsértette már az Ariel Saron izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök által idén februárban kötött izraeli-palesztin tűzszünetet. A különböző palesztin szélsőséges szervezetek gyakran választották támadásuk célpontjául Netanját a négy és fél éves palesztin felkelés alatt.