Betiltották az első romániai melegfelvonulást

Vágólapra másolva!
Nem adott engedélyt az első romániai melegfelvonulásra a bukaresti polgármesteri hivatal. A városhaza arra hivatkozva tiltotta meg a Gay Fest-et, hogy nem tudnak a rendezvény biztosítására elegendő rendőrt kivezényelni, mivel két focimeccset is zajlik a felvonulás időpontjában.
Vágólapra másolva!

Nem adott engedélyt az első romániai melegfelvonulás megrendezésére a bukaresti polgármesteri hivatal annak ellenére, hogy a belügyminisztérium korábban jelezte a homoszexuálisokat tömörítő civil szervezetnek, az Acceptnek, hogy a csendőrség biztosítani tudja a szombatra tervezett demonstrációt - írja a Krónika. Az erdélyi napilap szerint a városháza arra hivatkozott, hogy a rendezvény időpontjában két futballmeccs is zajlik a fővárosban, ezért nem tudnak elegendő csendőrt kirendelni a felvonulásra. A polgármesteri hivatal szerint a döntés meghozatalakor figyelembe vették a magyar fővárosban rendezett felvonulásokon tapasztalt rendellenességeket is.

Az Accept vezetősége ennek ellenére úgy döntött, hogy megtartják a szombat estére tervezett felvonulást. Az egyhetes rendezvénysorozat már hétfőn elkezdődött, ennek keretében filmvetítéseket, koncerteket tart a civil szervezet. Keddi szenátusi felszólalásában Monica Macovei igazságügyi miniszter is úgy vélekedett, hogy a demonstrációt mindenképp meg kell tartani, ezért felkérte a polgármesteri hivatal illetékeseit, bocsássák ki a szükséges jóváhagyást. "Hiszek a másságban és a magánélethez való jogban. Éppen ezért, szerintem meg kell tartani ezt a parádét. Nem kötelező elnyernie mindannyiunk tetszését, de nem szabad megakadályoznunk a megnyilvánulási szabadságot" - fejtette ki az igazságügyi miniszter.