Nagyszabású amerikai hadművelet Bagdadban

Vágólapra másolva!
Nagyszabású műveletet kezdtek amerikai katonák és az iraki biztonsági erők vasárnap este Bagdad nyugati részén a felkelők tevékenységének felszámolására: az akció során terroristagyanús személyeket vettek őrizetbe, bár pontos számukat nem közölték.
Vágólapra másolva!

Az arab országba vezényelt amerikai haderő közleménye szerint a nyugat-bagdadi Abu Graib városnegyedben az iraki hadsereg négy és az iraki rendőrség három zászlóalja kezdte meg amerikai katonák támogatásával a tisztogatást, amely az egyik legnagyobb ilyen művelet Bagdadban azóta, hogy az Egyesült Államok 2003 májusában hivatalosan lezártnak minősítette a jelentősebb iraki hadműveleteket.

Az éjszakába nyúló művelet célját a közlemény abban jelölte meg, hogy a "lehető legkisebbre csökkentsék" az iraki lázadók tevékenységét Bagdad nyugati részén. A gyalogosan, illetve járműveken közlekedő katonák és a rendőrök lezárták Abu Graib egyes részeit, és terroristák búvóhelyei után kutattak. Az amerikai és iraki erők számos feltételezett terroristát elő is állítottak, bár pontos számukat az amerikai haderő nem hozta nyilvánosságra. Azt mindazonáltal megjegyezte, hogy a biztonsági erők semmilyen ellenállásba nem ütköztek a negyedben.

Bagdad e részében iraki ellenállók már számtalan támadást indítottak, különösen az amerikai irányítás alatt a negyedben működő börtön ellen. A városrészen keresztülhalad a bagdadi repülőtérre vezető út is, amely az iraki főváros egyik legveszélyesebb útja.