Nem mondatná le Tyimosenkót az ukrán államfő

Vágólapra másolva!
Az ukrán államfő szombaton cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek szerint lemondásra szólította fel Julia Tyimosenko miniszterelnököt az üzemanyag-válság kezelése miatt. Juscsenko, az államfő egy kijevi hetilap szerint kijelentette, hogy "az ukrán kormány a legrosszabb Európában, és sajnálja, hogy Tyimosenkót kinevezte" miniszterelnöknek.
Vágólapra másolva!

A Zerkalo nyegyeli című kijevi hetilap legfrissebb száma szerint a Tyimosenko lemondására való felszólítás azután hangzott el egy ukrán és orosz olajvállalatok vezetőivel csütörtökön tartott tanácskozáson, hogy a kormányfő közölte: nem ért egyet az elnök azon rendeletével, amelynek értékelése szerint a kormány - árszabályozást bevezetve az olaj- és üzemanyagpiacon - nem piaci eszközökkel reagált a krízisre.

Az újság a jelenlévőktől megtudta, hogy Juscsenko bocsánatot kért az orosz olajkereskedőktől azért, mert az ukrán kormány akadályozta a munkájukat, s kijelentette, hogy "az ukrán kormány a legrosszabb Európában, és sajnálja, hogy Tyimosenkót kinevezte" miniszterelnöknek.

Juscsenko az ukrán elnöki hivatal honlapján (www.president.gov.ua) megjelent közleményében visszautasította még a gondolatát is, hogy távozásra kérte volna a miniszterelnököt.

Bízom a miniszterelnökben, és változatlanul helyeslem a kormány munkáját - olvasható a közleményben. "Csak azok nem követnek el hibákat, akik nem cselekszenek. A Függetlenség terének eszméi - tisztesség, átláthatóság és nyitott kormányzás - velünk maradnak" - tette hozzá a tavalyi tömeggyűlésekre utalva Kijev főterén.

Irina Gerascsenko, az államfő szóvivője lezártnak tekinti az ügyet. "Természetesen az elnök azt akarja, hogy a kormányfő maradjon" - mondta telefonon nyilatkozva. "Az elnöknek határozott véleménye, hogy a politikai vitákat nem a nyilvánosság előtt kell lefolytatni. De nincs értelme visszanézni. Ez az út nem vezet sehova" - toldotta meg.

A miniszterelnököt az ukrán gazdasági elit több tagja is bírálta az utóbbi napokban azért, mert a piacgazdaság körülményei között is ragaszkodik az adminisztratív irányítási eszközökhöz.