Paroubek: A csehekre tartozik Benes megítélése

Vágólapra másolva!
Kizárólag a csehekre tartozik, hogy tisztelik-e Eduard Benest, az egykori Csehszlovákia második elnökét vagy sem - reagált csütörtökön Jirí Paroubek cseh miniszterelnök magyar kollégája, Gyurcsány Ferenc azon nyilatkozatára, amelyben bírálta egy Benes-szobor leleplezését Prágában.
Vágólapra másolva!

"Úgy vélem, hogy a magyarok egy kis lelkiismeret-vizsgálatot tarthatnának, megnézhetnék az okot és a következményt, megnézhetnék azt, hogy milyen módon vettek részt Csehszlovákia szétverésében a müncheni egyezmény aláírása után" - nyilatkozta Paroubek a cseh hírügynökségnek Prágában.

A cseh miniszterelnök megjegyezte: őt nem zavarja, hogy Magyarországon szobrot állítottak Horthy Miklósnak, aki kormányzóként a II. világháború idején Adolf Hitler szövetségese volt. "Kizárólag a csehek dolga, hogy tisztelni fogják-e második elnöküket vagy sem" - hangsúlyozta Paroubek, aki nemrégiben vette át a kormány irányítását.

Paroubek úgy véli, hogy a problematikus múltnál fontosabb a jelen és a jövő. "Arra kellene figyelnünk, ami összeköt minket, s nem arra, ami elválaszt" - szögezte le a kormányfő, aki több vezető cseh politikus társaságában hétfőn részt vett Eduard Benes prágai szobrának felavatásán.

Gyurcsány Ferenc a Kossuth Rádiónak nyilatkozva bírálta a szoboravatást. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Magyarország nem a viták, hanem a tárgyalások és az együttműködés híve. A szobor leleplezését már vasárnap élesen bírálta Edmund Stoiber bajor kormányfő is.