Rendezett kapcsolatokra törekszik Irak és Irán

Vágólapra másolva!
Kapcsolatai rendezésére, újjáépítésére törekszik Irak és Irán - jelentette ki kedden Bagdadban közös sajtókonferenciáján Kamal Harazi iráni és Hosjar Zebari iraki külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Zebari közölte: nem kétséges, hogy iráni kollégájának bagdadi látogatása új távlatokat nyit a két ország együttműködésében. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy Irán egyike volt az első országoknak, amelyek elismerték a januári választások után megalakult új iraki kormányt. "A Szaddám utáni Irak új Irak, amely békét akar szomszédaival. Le kell zárnunk a múltat és új kapcsolatokat kell építenünk az élet minden területén, amelyek a be nem avatkozáson és a kölcsönös tiszteleten alapulnak" - szögezte le az iraki külügyminiszter.

"Irak felelős saját ügyeiért. Mindenfajta beavatkozás sértés lenne az iraki nép számára" - válaszolta Harazi, megerősítve Irán együttműködési szándékát a gazdaságban, és más "közös érdekeltségű területeken".

Harazi az első magas rangú iráni vezető, aki Szaddám Huszein rendszerének 2003. áprilisi bukása után Irakba látogatott. A két ország 1980 és 1988 között véres háborút vívott egymással.