Tovább pusztít az árvíz Romániában

Vágólapra másolva!
Tovább pusztít az árvíz Románia többnyire Kárpátokon túli területein. Az áradásoknak halálos áldozata is van. Házak ezrei rongálódtak meg. Vasárnap megérkeztek a szintén árvíz sújtotta Temes megyébe a Magyarországról küldött szivattyúk.
Vágólapra másolva!

Az árvíz jelenleg elsősorban Románia Kárpátokon túli területein pusztít. Bár a kiáradt vizek nem alkotnak olyan összefüggő területet, mint a korábbi napokban a Bánság romániai részében, a nagy esőzések és a hegyekről lezúduló vadvizek következtében számos folyó kiáradt. Házak ezrei és termőföldek kerültek víz alá, hidak dőltek össze. A déli Dambovita megyében egy ötvenöt éves férfi életét oltotta ki a természeti csapás.

Az árvíz különösen nagy gondokat okoz most Moldovában, ezen belül is Buzauban, Iasi-ban, Bákóban és Suceavában. Ez utóbbi megye egyik településének, Ostrának a közelében egy bánya zagytározójának tartalma kifolyt az útra. Románia déli megyéi közül különösen Dolj, Dambovita és Ialomita érintett. Ez utóbbi megyében egy faluban tornádó súlyosbította a helyzetet.

A Mediafax hírügynökség jelentése szerint vasárnap megérkeztek Temes megyébe a Magyarországról küldött, nagy teljesítményű szivattyúk és az azokat kezelő magyar szakemberek. A román média szerint a magyar segítség utolsó megoldásként érkezett, hiszen még mindig több mint 25 ezer hektár terület van víz alatt. Szivattyúzás nélkül lehetetlen lenne eltávolítani a hatalmas víztömeget.