Blairt bízta meg kormányalakítással II. Erzsébet

Vágólapra másolva!
Megkapta a királynőtől a kormányalakítási megbízást pénteken Tony Blair, akinek pártja, a nyolc éve kormányzó Munkáspárt sorozatban már harmadszor győzött brit parlamenti választásokon. A siker ugyanakkor a korábbiaknál jóval kisebb mértékű. A sorozatban harmadszorra vesztes brit konzervatívok vezére lemondott posztjáról.
Vágólapra másolva!

Ismét Tony Blair kapott kormányalakítási megbízatást pénteken a brit uralkodótól, miután a vezetésével már nyolc éve hatalmon lévő Munkáspárt harmadszor is választást nyert. Blair - jóllehet a csütörtöki választások hivatalos végeredményét pénteken kora délutánig még nem hirdették ki - a szokásoknak megfelelően felkereste a Buckingham-palotában II. Erzsébet királynőt, akit hivatalosan tájékoztatott arról, hogy a Labour abszolút többséget szerzett az alsóházban, és ő vállalja az újabb kormányfői mandátumot.

A miniszterelnök ezután, a Downing Street-i rezidenciára visszatérve, személyesen tájékoztatta a sajtót és a brit közvéleményt, hogy a királynő kormányalakítási megbízást adott neki. A következő Labour-kormány fő feladatait vázoló rövid beszédében hangsúlyozottan belpolitikai témákat említett: közölte egyebek mellett - igaz, részletek nélkül -, hogy "a közvélemény elvárásainak megfelelően" fog foglalkozni a bevándorlás kérdésével.

Az péntek hajnalra vált egyértelművé, hogy a nyolc éve kormányzó brit Munkáspárt - 1997 és 2001 után - egymást követő harmadik győzelmét aratta az előző nap tartott parlamenti választásokon, miután elnyert alsóházi mandátumainak száma elérte a minimális alsóházi többséghez szükséges 324-et. Az ellenzék vezére elismerte a Labour győzelmét, és gratulált Tony Blair miniszterelnöknek.

A Munkáspárt előnye 95 parlamenti mandátum volt akkor, amikor a 646 választási körzet közül 623-ban már összeszámolták a szavazatokat. Blairéknek ekkorra 353, a doryknak 196, míg a liberális demokratáknak 62 képviselői helyet sikerült megszerezniük.

Blair, aki pénteken ünnepli 52. születésnapját, a választásokat követően megígérte: "érzékkel és bölcsen" reagál majd az eredményre. Mint közölte, világossá vált, hogy "a brit nép ismét a Munkáspártot akarta kormányon látni, de csekélyebb többséggel". "Tudom, hogy Irak ügye megosztotta az országot, de remélem, most újra összefoghatunk és a jövő felé tekinthetünk ott is és itt is" - mondta.

A brit baloldal vezető ereje eddig soha nem nyert sorozatban három választást, jóllehet az idei választásokból az előrejelzések szerint az eddiginél jóval kisebb többséggel került ki. A péntek hajnali becslések szerint a Munkáspárt többsége a többi frakció összlétszámához képest 66 és 77 között lesz az eddigi 167 után.

Lemondott a tory vezér

Pártja egymás utáni harmadik választási veresége után pénteken bejelentette lemondását Michael Howard, a brit konzervatívok vezére és miniszterelnök-jelöltje. Howard délutáni beszédében gratulált Tony Blair munkáspárti miniszterelnöknek a Labour újabb győzelméhez, és közölte: mivel ő a következő választási kampány idején közel lesz a 70. életévéhez, akkor már nem ő kívánja csatába vezetni a konzervatívokat. Hozzátette: a jelenlegi választási kampányban nem tudta elérni a kitűzött célt, vagyis a Konzervatív Párt visszatértét a hatalomba. Ezért addig marad a párt élén, amíg az meg nem határozza az új vezető kiválasztásának idejét és módját - tette hozzá.

Howard péntek hajnalban arra szólította fel Blairt, hogy "most már teljesítse ígéreteit" azokban a kérdésekben, amelyek valóban fontosak az országnak. Howard közölte, hogy a Konzervatív Párt megerősödött ellenzéki pozícióból fog ezután politizálni.

A részvételi arány a vártnál magasabb volt, és két százalékkal felülmúlta a 2001-es választások 59,4 százalékos eredményét is.

MTI/[origo]